Porodilje bez podrške države

0
33

Sjeverni Sandžak – Uprkos pravu na cijelu zaradu, država ne može da garantuje isplatu svim majkama na odsustvu. Ugrožene su sve radnice čije su firme u blokadi, a takvih je mnogo.

Porodiljsku naknadu za vrijeme odsustvovanja sa posla u Srbiji je tokom decembra primilo 35.278 majki, ali bi njihov spisak bio mnogo duži da su bile zaposlene kod savesnijih poslodavaca. Uprkos tome što država garantuje isplatu svim porodiljama koje su u radnom odnosu, ni jednog dinara nisu dobile radnice čija su preduzeća u blokadi, a takvih je firmi, prema podacima Narodne banke Srbije, čak 62.326!
– Zakon kaže da porodilja ima pravo na naknadu zarade koju je već isplatio poslodavac – objašnjava Milena Antić iz Sektora za brigu o porodici u Ministarstvu rada i socijalne politike. – Država tako poslodavcu zapravo refundira novac koji je on već dao svojim radnicama. A ako nema zarade, nema ni osnova da se on nadoknadi.

Pronašli smo zaštitnu mjeru kako ove žene ne bi bile oštećene, pa smo dali mogućnost poslodavcima, čiji su računi blokirani tri mjeseca, da podnesu zahtjev za isplatu naknada ovim porodiljama kako bi im bila isplaćivana minimalna zarada, odnosno oko 17.000 dinara mjesečno – nastavlja Milena Antić. – A da bi porodilje dobile ovaj novac, poslodavci moraju da podnesu dokaze da su im računi blokirani i da popune obrasce u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, ukoliko je riječ o Beograđanima, ili u matičnoj gradskoj upravi prema sjedištu firme. To, međutim, vlasnici firmi čine veoma retko.
Iako ni u jednom resoru ne postoji evidencija koliko je tačno žena oštećeno zbog lošeg poslovnog bilansa preduzeća, u Udruženju ”Roditelj” procenjuju da je riječ o stotinama porodilja – mjesečno.
– Malo se koja od njih odluči da prijavi poslodavca Inspektoratu za rad jer strahuje da će izgubiti posao, pošto prijave ne mogu da budu anonimne. Zato mnoge opraštaju vlasnicima firmi ili umjesto njih jure za dokumentima kako bi izvukle bar neki dinar – kaže Bojana Selaković, pravnica ovog udruženja. – Na žalost, i dalje je više onih koje u ovome ne uspeju.

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.