Porast krivičnih djela u školama

0
2

Nova Varoš – On je kazao da se najveći broj krivičnih dijela koje đaci prave odnosi na oštećenja školskog nastavnog i vannastavnog inventara, ali ima i krađa, nasilničkog ponašanja i tuča s lakšim i težim povrjedama.

Policija, prema riječima Ristovića, preduzima sve mjere na suzbijanju i smanjenju nasilja u školama, u čemu značajnu ulogu imaju „školski policajci“, koji u saradnji s nastavnicima prate bezbednost u školama. Ristović je najavio da će u svih 40 škola u Zlatiborskom okrugu biti sprovedeno testiranje na prisustvo droga u školskim prostorijama, kao preventivna akcija koju će pratiti i edukativne aktivnosti.

U školama na području općine Nova Varoš situacija je sve nepovoljnija po pitanju takozvanog rizičnog ponašanja učenika, ali ne i dramatična jer su incidenti sporadični, i uglavnom se dešavaju među srednjoškolcima u gradskim školama. Riječ je, u najčešćem broju slučajeva, o tučama i oštećenju nastavnog inventara. Škole su zato donijele odluku da svaku štetu moraju novčano nadoknaditi roditelji, tako da je ova mjera bar donekle ublažila problem. Po iskustvima policije, najmirnija su djeca u seoskim školama gde je zabeležen mali broj intervencija školskih policajaca. U cilju unapređenja nivoa bezbednosti učenika, policija realizuje i projekat „Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih“, sa učenicima petih razreda osnovnih škola. Kroz teme „Upoznajmo policiju“, „Spečimo vršnjačko nasilje“, „U začaranom krugu droge i alkohola“ i „Bezbedno učešće djece u saobraćaju“, policijski službenici predstavljaju učenicima rizike i pretnje koji ugrožavaju njihovu bezbednost.

Sve akcije policija sprovodi u cilju prevencije i suzbijanja maloletničke delikvencije, koja učestvuje sa sedam odsto u ukupnom broju krivičnih dijela u Zlatiborskom okrugu.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.