Pomoćnici ministra poljoprivrede u Borovici: Do kraja ljeta svi će imati vodu

0
3

Pljevlja – Projekat vodovoda u selu Borovica, vrijedan oko 80.000 eura, biće završen do kraja ljeta. Do sada su urađene dvije faze – izgrađena je kaptažna građevina i cjevovod u dužini od 920 metara. Prošle godine realizovana je druga faza, bazen kapaciteta 72 kubika, čime je problem vodosnabdijevanja riješen za 24 domaćinstva.

Preostalo je da se uradi još jedan bazen od 20 komora, nabavi pumpa i glavni vod od 300 metara, čime bi vodu dobilo još 20 domaćinstava.

– Radi se o jednom izuzetno komplikovanom vodovodnom sistemu koji je urađen na veoma kvalitetan način. Riječ je o dobrom projektu, urađenom besprijekorno,  ali je najvažnija bila inicijativa mještana koji su svojim radom podržali izgradnju – rekao je prilikom obilaska Borovice pomoćnik ministra poljoprivrede Velizar Vojinović.

Vlada je, preko Ministarstva poljoprivrede, učestvovala u projektu sa 35.000 eura, a opredijelila je još 10.000 eura za završne radove. Za opštinu Pljevlja planiran je još jedan dio sredstava u ovoj godini, kako bi se, u saradnji sa lokalnom upravom, riješili problemi snabdijevanja vodom Gornjih i Donjih Milonića, Kozice i drugih vodovoda na seoskim područjima.

– Vlada učestvuje u izgradnji vodovoda na svim seoskim područjima u državi i za koju godinu neće biti problema sa snabdijevanjem vodom u ruralnim oblastima. Naravno, pod uslovom da postoje mogućnosti za izgradnju samih sistema. Time  ćemo stvoriti bolju perspektivu za život i rad na selu – rekao je Vojinović.

On je objasnio da je preduslov uredna projektna dokumentacija, riješeni imovinsko-pravni odnosi i volja mještana da se zajednički pristupi realizaciji projekata i u narednim godinama na području opštine Pljevlja.

Do sada je u izgradnju vodovoda u Borovici uloženo oko 60.000 eura. Osim 35 000, koliko je uložilo Ministarstvo, opština je uložila 15.000, a od samodoprinosa mještana i donacija EPCG i Rudnika uglja prikupljeno je 10.000 eura.

Budućnost je u poljoprivredi

Pomoćnik ministra poljoprivrede Igor Golubović istakao je da Borovica ima izvanredne uslove za poljoprivredu, a vodovod će omogućiti lakši život mještanima.

– Ministarstvo će uvijek pomagati, preko svojih projekata vezanih za ruralni razvoj, i ne samo ovom selu. Završen je prvi poziv MIDAS projekat, a početkom jula očekujemo i drugi. U opštini Pljevlja su prilično zadovoljni brojem odobrenih projekata, tj. brojem gazdinstava koja su podržana. Očekujemo dalji napredak i u drugom pozivu. U septembru će biti i treći, tako da država ulaže znatna sredstva u razvoj poljoprivrede, što je jedan od strateških pravaca razvoja Crne Gore. Naši domaćini treba da se više okrenu selu, da rade i privređuju – kazao je Golubović.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.