Pomoć za oko hiljadu stočara

0
12

Pljevlja – Ministar poljoprivrede Milutin Simović i predsednik opštine Pljevlja dr. Filip Vuković su u Domu Vojske Crne Gore u Pljevljima uručili premije za oko 1000 pljevaljskih stočara za 2009. godinu.

Rukovodilac regionalne Selekcione službe u Pljevljima Milka Terzić je rekla da je pravo na premije u opštini Pljevlja ostvarilo oko 1000 proizvođača iz oblasti stočarstva. „Najveći broj premija je ostvaren u razvojnim premijama, odnosno u govedarstvu, njih 729 proizvođača, što je za 45 više u odnosu na 2008. godinu“, rekla je ona.

Pravo na ovaj vid premije imali su vlasnici koji su na svom gazdinstvu gajili više od tri priplodne krave ili junice, a u ovčarstvu i kozarstvu poljoprivrednici koji su na svom gazdinstvu gajili više od dvadeset ovaca, odnosno deset koza. Visina premije po grlu je osam evra. U ovčarstvu je ovaj vid premije ostvarilo 276 vlasnika, a u kozarstvu devet. Pored razvojnih premija podijeljene su i uzgojne premije za licencirane bikove i pastuve. Premije za licencirane bikove ostvarilo je 50 vlasnika, a za licencirane pastuve 28 vlasnika. Visina premije je 120 evra po grlu. „Podeljene su i klanične premije, a pravo na ovaj vid pomoći imali su svi koji su svoja grla prodali registrovanoj klanici. Te se premije odnose na utovljenu junad i ostale kategorije stoke. Visina premije za utovljenu junad je 100 evra, a za ostale kategorije stoke 40 evra. Pravo na ovaj vid premije u opštini Pljevlja ostvarilo je 83 vlasnika“, kazala je Milka Terzić.

Krajem 2009. godine poljoprivrednim proizvođačima uručene su premije za korištenje planinskih pašnjaka i premije u ratarskoj proizvodnji. Isplaćena je podrška za investicije u poljoprivredi i to: za stočarske farme, za opremu i mehanizaciju, za opremu zaštićenih prostora, za preradu animalnih proizvoda, i za čuvanje i pakovanje biljnih proizvoda.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.