Polovina Francuza smatra da ne treba objavljivati karikarure poslanika Muhammeda (a.s.)

1
16

polovica-francuza-smatra-da-medijske-slobode-

Francuska – Posljednje ankete provedene u Francuskoj pokazale da polovica stanovništva te zemlje smatra da medijske slobode imaju svoje granice.

Centar za istraživanje javnog mnijenja IFOP je proveo anketu nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, a rezultati ankete su pokazali da 42 posto francuskog stanovništva smatra da se ne bi trebale objavljivati karikarure poslanika Muhammeda, kakve je objavljivao časopis “Charlie Hebdo”.

Polovica ispitanika tvrdi da medijske slobode imaju određene granice i zahtijevaju ograničavanje tih sloboda na internetu.

Uporedo s tim, 81 posto ispitanika tvrdi da je potrebno oduzeti francusko državljanstvo imigrantima koji imaju dvojno državljanstvo, a koji se umiješaju u terorističke aktivnosti, dok 68 Francuza smatra da treba uvesti zabranu ulaska u zemlju licima koja se sumnjiče za odlazak na strana ratišta.

Među zanimljivim rezultatima IFOP-ove ankete je i podatak da se 57 posto Francuza protivi vojnim intervencijama u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji.

Francuska prijestolnica Pariz je početkom mjeseca bila poprište tri teroristička napada u kojima je ubijeno ukupno 17 osoba, a u policijskim operacijama ubijana i trojica terorista.

Meta najkrvavijeg napada u Parizu je bila redakcija satiričnog časopisa “Charlie Hebdo”, a pomenuti list je u izdanju nakon napada objavio novu karikaturu poslanika Muhammeda i izazvao nove oštre reakcije i rasprave u svijetu.

(Anadolu Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

Comments are closed.