19. Mart 2018

Majke sa petoro djece, bez obzira na obrazovanje i radni staž, moraju da imaju platu iz državnog budžeta i treba da budu najzaštićenije. Iza ovog projekta trebalo bi da stoji država, odnosno državni fond koji bi se dijelom punio zaplenom imovine kriminalaca – rekao je u Novom Pazaru tokom predizborne kampanje 2016. godine dr. Muamer Zukorlić.

Danas, dvije godine kasnije Vlade Srbije donijela je strategiju kojom se predviđa da majka koja rodi treće i četvrto dijete ima 30.000 dinara mjesečno od države u periodu od 10 godina. Jasno je da će od ove odluke najviše koristi imati mjesta sa pozitivnim natalitetom (Novi Pazar, Tutin, Sjenica) jer značajan broj porodica ima bar dvoje djece. 

Dr. Zukorlić saopštio da podržava ovakvu odluku ali da je pored podrške majkama, a kako bi se zaustavila dalja demografska i migraciona erozija društva neophodno preduzeti hitne mjere u pogledu podrške selu.

Prema njegovom prijedlogu, potrebno je potpuno oslobađanje od poreza za sela iznad 600 metara nadmorske visine i davanje poreskih olakšica od 40 odsto za sela niže nadmorske visine.

U istom cilju, neophodno je formiranje Fonda za beskamatno kreditiranje mladih početnika u biznisu.

Dr. Zukorlić ukazuje da je od ovih mjera moguće očekivati rezultate ukoliko se hitno pristupi temeljnoj duhovnoj, moralnoj i mentalnoj obnovi društva, prevashodno kroz sistem obrazovanja. To podrazumeva potpunu i suštinsku reorganizaciju obrazovnog sistema u kome bi učenik i student bili centralne figure tog sistema gdje bi iz obrazovnog procesa dobili generacije mladih spremne da ponesu lične, porodične i društvene odgovornosti u budućnosti, ocijenio je dr. Zukorlić u saopštenju.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles