Politički dogovor Lukšića i opozicije

0
0

Crna Gora – Premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije potpisali su sporazum, kojim su definisali rješenja o pitanjima srpskog jezika u nastavi i lakšeg sticanja crnogorskog državljanstva za građane koji su u biračkom spisku, u cilju postizanja dogovora o izbornom zakonodavstvu.

Lukšić je danas razgovarao sa predstavnicima Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene o izbornom zakonu.

Usvajanje izbornog zakona prvi je uslov da Crna Gora dobije datum pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

»Vjerujem da smo danas napravili krupan korak ka otklanjanju svih prepreka ka punoj implementaciji Akcionog plana i stvaranju uslova da Evropska komisija ocijeni da je Crna Gora spremna da uđe u pregovore sa EU o konačnom članstvu«, rekao je Lukšić nakon sastanka.

On je sa predstavnicima opozicije koncipirao sporazum koji se, kako je objasnio, sastoji od četiri elementa.

»Prvi je taj da smo se saglasili da treba podržati zakon koji je rezultat rada skupštinskog kolegijuma i velikog napora koji je uložen u tijelu, da bi došli do teksta zakona o izboru odbornika i poslanika. U tom kontekstu smo se saglasili da je potrebno još jednom razmotriti elemente afirmativne akcije kad je u pitanju bošnjačka i albanska populacija«, naveo je Lukšić.

Učesnici sastanka su se saglasili da se konkretno rješenje koje se, dodao je, tiče pitanja državljanstva, »traži u članu 41 Zakona o državljanstvu«.

»I na taj način omogući, na liniji predloga pojedinih opozicionih partija, koncipiranje lakšeg modela sticanja državljanstva za one građane koji su u biračkom spisku, a nemaju državljanstvo«, dodao je on.

Prema Lukšićevim riječima, oni su se saglasili, kada je u pitanju Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju, da Vlada inicira što je moguće prije, izmjenu člana 11. On se nada da će se to desiti »već ovih dana«.

Član će predvidjeti da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku.

»Da se, imajući u vidu istu lingvističku osnovu, nastava izvodi i na srpskom jeziku kao jeziku u službenoj upotrebi, da se poštujući prava manjinskih naroda, nastava izvodi i na bosanskom, albanskom i hrvatskom kao jezicima u službenoj upotrebi i da Ministarstvo prosvjete uredi bližim propisima jedinstvenost nastavnog procesa«, kazao je on.

On je objasnio i da su opredijeljeni da nema nikakve priče o bilo kakvom modelu podjele odjeljenja.

»Svi smo saglasni da se obezbijedi nastava na crnogorskom jeziku, u skladu sa Ustavom, ali isto tako, saglasni smo da treba naći modele koje će obezbijediti izvođenje nastave i na jezicima u službenoj upotrebi«, dodao je Lukšić, dodajući da su pri tom definisali rješenje kojim se uvažava okolnost da je najveća lingvistička zajednica u Crnoj Gori ona koja govori srpskim jezikom.

Na taj način su, kako je kazao, predvidjeli odgovarajuće rješenje da se nastava izvodi na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi.

»Dogovorili smo se da se zaduži Ministarstvo prosvjete da, u okviru jedinstvenog nastavnog procesa, pripremi plan i program koji će predvidjeti izvođenje nastave na svim ovim jezicima, a kad je srpski jezik u pitanju – na srpskom jeziku ijekavskog izgovora, i da se obezbijedi nastava iz srpskog jezika, pored crnogorskog«, rekao je Lukšić.

Ideja je, pojasnio je, da sva djeca uče crnogorski jezik i književnost, zato što je to, kako je dodao, službeni jezik.

»I zato što na kraju školovanja treba da imaju ocjenu iz crnogorskog jezika, a da se omogući takođe i nastava na srpskom jeziku, odnosno i na jezicima manjinskih anroda i dobijanje ocjene i iz tih predmeta«, rekao je on.

Lukšić vjeruje da takav sporazum, s jedne strane, odražava ustavne elemente i potrebu poštovanja Ustava, a sa druge strane, okolnost da je lingvistička zajednica u Crnoj Gori heterogena, odnosno da srpskim jezikom govori najveći broj građana.

»I ono što ovakav sporazum obezbjeđuje je rješavanje ostalih pitanja koja se tiču stvaranja uslova da se usvoji izborni zakon već, nadam se, početkom septembra«, rekao je on.

Lukšić je kazao da ih narednih dana očekuje da se u okviru skupštinskog kolegijuma pokrene nastavak razgovora oko pitanja koja su sadržana u članovima jedan i dva sporazuma. »Vlada će, što se nas tiče, vrlo brzo inicirati prema parlamentu izmjene i dopune zakona o obrazovanju«.

On je uvjeren da će stranački organi opozicionih partija sporazum potvrditi.

»Jer je to sporazum koji je koncipiran uz velike napore kao sporazum koji možemo da prihvatimo ili da odbijemo, tako da vjerujem da ćemo, nakon današnjeg konstruktvnog razgovora, imati podršku i opozicionih partija ovakvom sporazumu i da ćemo izborni zakon u parlamentu usvojiti sa ogromnom većinom«, poručio je Lukšić.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.