Politička emancipacija Sandžaka je dug i težak proces

0
37

 INTERVJU SA DUGOGODIŠNJIM PREDSJEDNIKOM ZSD HOLANDIJE

Politička emancipacija Sandžaka je dug i težak proces. Zato podržimo našeg vizionara i vođu akademika Muamera Zukorlića da uspijemo u toj  misiji.

Razgovarao Halil Džananović

Razgovarali smo više puta u formi intervjua, pa i nekih drugih formi u kojima si me inspirisao da prepoznam trag mojih i Tvojih predaka. Uvijek sam htio da postavim pitanje (a nisam to do sad učinio? ) : Kako je, zapravo, krenulo s formiranjem Sandžačke dijaspore za Evropu, i još važnije pitanje : Ko je idejni tvorac ili pokretač?

Nuhović: Pa sve je krenulo zapravo iz Njemačke. Obzirom da je tamo najveći broj iseljenika, odnosna izbjeglica sa Sandžaka; krajem  devedesetih godina prošlog vijeka  rodila se ideja za organizovanjem i izgradnjom bosnjačkih institucija u zemljama zapadne Evrope. Idejni tvorac je naš lider i vizionar akademik  Muamer Zukorlic.

Gdje, odnosno u kojoj državi se nalazi Platforma koja objedinjuje i koordinira sa svim udruženjima?

Nuhović: Centrala nase zajdenice se nalazi u Beču.

 Ko je na čelu, hajde da tako formulišemo; Centralne organizacije i kako funkcioniše saradnja?

Nuhović: Na čelu zajednice je naš lider Mithad Mujovic. Saradnja sa našom zajednicom u Holandiji je veoma dobra- jer imamo jednu lijepu i bratsku komunikaciju. Naravno da svako Udruženje ima svoju autonomiju u radu i brine se za svoju zajednicu.

Predhodni intervju publikovan u časopisu za kulturu i društvena pitanja: Avlija. me, (naravno preuziman je i od drugih medija) dao si mi u januaru 2016. godine. Dakle, vrijedilo bi da se osvrnemo na protekli period u smislu najznačajnijih aktiviteta.

Nuhović: Pa bilo je puno aktivnosti a najviše u humanitarnom smislu , pomoć gdje je najpotrebnije.

ZSDH je, za vrijeme koje je iza nas, odnosno vrijeme Tvog i Tvojih saradnika uspjela, između ostalog, da organizuje neke važne događaje, koji su u ZSDH postali tradicija. Koje su to manifestacije?​

Nuhović: Tradicionalno je postalo obilježavanje Dana zastave Sandžaka i Dan Sandžaka kao i par kulturnih događaja na godišnjem nivou.

Kakvu  saradnju imate sa Organizacijama iz BiH, mada je bolje reći Matice Bošnjaka?​

Nuhović: Saradnju imamo sa svima koji misle dobro našoj matici Bosni i Hercegovini i našem ‘porobljenom’ Sandžaku.

Prije nego pređemo na glavno pitanje : Ko su novi članovi aktuelne Uprave ZSDH ?​

Nuhović: Upravu ZSDH sačinjavaju: predsjednik Sinan Kurtanovic, potpredsjednici Nedžad Hadžić i Enes Nuhovic, Sekretar Sado Murić,  blagajnuk Džafer Džigal i ‘motor’ naše zajednice  koordinator Fako Džigal.

Desetogodišnjica uspješnog djelovanja je obilježena zabavno – kulturnim manifestacijama. Kako je teklo s organizovanjem i koje ličnosti su se uključile u primreme?

Nuhović: Organizacija naših kulturnih manifestacija nije moguća bez pomoći naših najboljih sinova; Sandžačke biznis asocijacije na čijem čelu su naši privrednici koje predvodi Enes Đerlek, a to je ekipa koju jos čine Sućko Šehovic, Edin Skenderović, Abdulah Husović, Mirsad Karišik, Fahrudin Šabanović, Adnan Džigal.

Nedavno ste kulturno – zabavnim manifestacijama obilježili: Dan Sandžaka, Dan državnosti BiH i desetogodišnjicu postojanja i uspješnog djelovanja u Holandiji. Jesi li zadovoljan tim- možemo kazati- važnim događajima?

Nuhović: Obilježiti deceniju rada je velika stvar i, što se tiče nas, značajna za sveukupnu Bošnjačku populaciju u Holandiji! Zadovoljni smo i ponosimo se sa time. Imajući u vidu da se većina udruženja ugasila ili se gasi ili jednostavno nestaje a kod nas je to obrnuto; što duže trajemo sve bolje djelujemo. Nadam se i vjerujem  da će to tako ostati i u budućnosti.

Koje ličnosti su se tu noć obratile prisutnima?

Nuhović: A ta večer je protekla u jednoj bratskoj i prijatnoj atmosferi, jer svaki put, osim gostiju sa Sandžaka, budemo zajedno i  sa našom braćom iz BIH. Tu, prvu večer, u ime Uprave ZSDH prisutnima se obratio naš vrijedni i neumorni Fako Džigal koji je poselamio skup i naše uvažene goste, koji su došli iz cijele Evrope i BiH. Također, skupu se obratio u ime Islamske zajednice gospodin Pašalić. Važno nam je naglasiti da su toj manifestaciji  prisustvovali uvaženi gosti iz  Luksemburga:  potpredsjednik BKZ Luksemburg: Asmir Bihorac koji je prezentovao projekat: DNK te naglasio njegov značaj. Naš drugi gost iz Luksemburga i počasni član naše zajednice  kjniževnik i etnolog Sulejman Aličković.

U nedjelju, 25. novembra 2018. godine u Roterdamu  je održana kulturna manifestacija povodom desetogodišnjeg rada ZSDH – Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH. Ko je sve od zvaničnika učestvovao u programu?

Nuhović: Druženje u nedelju je, naški rečeno, zapravo bio šlag na tortu.  Okupila se cijela intelektualna elita iz zapadne Evrope, kako bi prisustvovala jednom  velikom kulturnom događaju o kome će se još mnogo pisati i pričati…Ovom prilikom se želim u ime ZSDH i zahvaliti našim uvaženim gostima i njihovoj značajnoj edukaciji na polju naše kulture i historije.

Amini Ramović, mladoj spisateljici iz Rožaja, Mehmedaliji Bektiću  iz Srebrenice, akademiku Serbu Rastoderu iz Bara i dr Harunu Crnovršaninu koji živi i radu u Frankfurtu na  Majni. Isto tako sve čestitke za naše moderatore Faku Džigala i velikog prijatelja naše zajednice i Sandžaka Halila Dzananović, koji je istinsku i bratsku ljubav prema Sandžaku dokazao jer je sve naše uspjehe, za sve protekle godine, pretvorio u reportaže i priče o Sandžaklijama te publikovao na raznim portalima.

Tvoja poruka Bošnjacima

Nuhović: Politička emancipacija Sandžaka je dug i težak proces. Zato podržimo našeg vizionara i vođu akademika Muamera Zukorlića da uspijemo u toj  misiji.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.