Polimlje iz Prijepolja osudilo fotomontažu Blica

0

Sjeverni Sandžak – U povodu uvredjljive fotomontaže u dnevnom listu „Blic“ od 19.06.2010.god a na račun vjerskog lidera Bošnjaka muslimana u Srbiji glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića oglasio se Centar za zaštitu ljudskih prava i tolernaciju – «Polimlje» iz Prijepolja:

SAOPŠTENJE

Sramno je i žalosno što je jedan od najčitanijih dnevnih novina u Srbiji dnevni list „BLIC“ (19.06.2010.) na krajnje sraman i uvredjljiv način objavio fotomontažu fotografije sa jasnim likom u pravoslavno-svešteničkoj odori i sa krstom na glavi, vjerskog lidera Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji Muamera ef. Zukorlića i tom prilikom povrijedio najdublja vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana. Vrijeđanje vjerskih lidera bilo koje vjerske zajednice predstavlja jasan dokaz da svijest o drugom i drugačijem je na jako niskoj razini i može biti jasan pokazatelj o smjeru kretanja tog društva i zajednice.
Objavljivanje fotomontaže vjerskog lidera Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji Muamera ef. Zukorlića sa odorom koju nose sveštenici druge vjerske zajednice sa jasno vidljivim krstom na glavi, je jasan pokazatelj trenutne svijesti i jasne namjere pomenutog lista da ismijavanjem i namjernom uvredom pošalju poruku Bošnjacima muslimanima koji žive u Srbiji, da oni takvi kakvi jesu nisu poželjni u toj formi i opredjeljenju u društvu kakvo jeste danas u Srbiji.
Očigledno da je proces demokratizacije društva u Srbiji krenuo u pogrešnom smjeru, ili je pogrešno shvaćen, kada se i nakon svih posljedica koje je prouzrokovala objava fotomontaže vjerskog lidera Bošnjaka muslimana Muamera ef. Zukorlića sa krstom na glavi, ne preuzima nikakva odgovornost za posljedice koje su prouzročene. Žalosno je, ali i istinito je, što se u državi u kojoj se toliko mnogo govori o ljudskim pravima i vjerskim slobodama i nakon sedam dana ne oglašava niko od autoriteta države i zagovornika procesa evropeizacije, koji bi osudili ovaj brutalni čin skrnavljenja simbola jedne vjerske zajednice u državi Srbiji, u ovom slučaju zajednice Bošnjaka muslimana.
Stavljanje krsta na glavu vjerskog lidera Bošnjaka muslimana se ne može okarakterisati kao čin humora i zabave, bez obzira u kom dijelu novina se to nalazilo, iz razloga što su posljedice toga nesagledive, a bilo kakvo preuzimanje odgovornosti ne može umiriti osjećanja onih koji sebe smatraju Bošnjacima i muslimanima.
Ovo posebno daje jako lošu sliku o društvu u državi Srbiji i stanju svijesti većinskog naroda spram vjerskih i nacionalnih manjina koje žive u njoj.
S tim u vezi, Centar za zaštitu ljudskih prava i tolernaciju – Polimlje najoštrije osuđuje objavljivanje fotomontaže fotografije vjerskog lidera Bošnjaka muslimana Muamera ef. Zukorlića u svešteničkoj odori sa krstom na glavi, i isto tako najoštrije osuđuje nonšalantnost odgovornih institucija i lica koje se nisu udostojile osuditi ovaj namjerni, sramni i brutalni čin kršenja ljudskih, vjerskih i nacionalnih prava Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji. Ovo je jasan pokazatelj da oni koji su se trebali oglasiti, a nisu, zapravo jasno i ciljano podržavaju objavljivanje lika glavnog muftije Islamske Zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukorlića u svešteničkoj odori sa krstom na glavi.
Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju-Polimlje poziva odgovorne institucije i pojedince da preuzmu odgovornost za ovo djelo i na taj način umire povrijeđena osjećanja Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji i da na taj način pošalju sliku o sebi kao svjesnim i spremnim institucijama i osobama za život sa drugim i drugačijim.

Predsjednik

Alen R. Duraković

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.