11. Novembar 2011

Novi Pazar – Revija Sandžak je obaviještena od strane PU Novi Pazar da je pokrenuta istraga o navodima iz teksta „Čija je droga Hikmeta Hajrovića“ objavljenog u broju 158.

PU Novi Pazar je dopisom od glavnog i odgvornog urednika revije zatražila više informacija i saznanja do koji je istraživački tim Sandžaka došao koji mogu biti od koristi istražnim organima i koji će se dalje proslijediti tužilaštvu.

Glavni i odgovorni urednik revije Sandžak Jahja Fehratović uputio je pisanu izjavu policiji u kojoj je upoznaje sa dosadašnjim saznanjima istraživačkog tima koja mogu biti od koristi istražnim organima.

Revija Sandžak izražava zadovoljstvo brzim reagiranjem policije.

Osude

Izvršni odbor Bošnjačke demokratske zajednice najoštrije osuđuje prijetnje upućene uredniku i saradnicima revije Sandžak od strane funkcionera i aktivista SDP-a Rasima Ljajića, a zbog objavljivanja teksta „Čija je droga Hikmeta Hajrovića“.

Smatramo da je ovaj akt na slobodno i istraživačko novinarstvo u Sandžaku pokušaj da se zastraše oni koji su se odvažili medijski tretirati ove dugo prešutkivane veze između narko kriminala i određenih političkih subjekata.

Bošnjaci će u narednim mjesecima pokazati spremnost da na budućim izborima izaberu vlast koja neće biti po mjeri režima i kriminalno-političkih gangova, već po volji i potrebama birača. Samo pošteni, od kriminala čisti, istinski bošnjački patriote mogu donijeti blagostanje, ekonomsku stabilnost, i miran život u Sandžaku. Da bi se to postiglo, nužno je obezbijediti vladavinu prava i slobodu govora.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bošnjačkog nacionalnog vijeća najoštrije osuđuje brutalni udar na istraživačko novinarstvo i napad na reviju Sandžak, njenog urednika i saradnike.

Prijetnje su uslijedile nakon teksta „Čija je droga Hikmeta Hajrovića“ koji je objavljen u 158. broju revije Sandžak. Ove prijetnje dolaze od ljudi bliskih ministru za rad i socijalnu politiku Rasimu Ljajiću.

Sandžačka asocijacija novinara (SAN) najoštrije osuđuje politički pritisak, prijetnje i uvrede upućene uredniku i saradnicima Revije „Sandžak.“

Ponašanje određenih grupa bliskih političkim partijama i gradskim i republičkim funkcionerima ne doprinosi razvijanju slobode izražavanja, istraživačkog novinarstva a još manje doprinosi tačnom informisanju građana Sandžaka i vraća nas u mračno doba devedesetih godina i Miloševićevog načina obračuna sa medijima.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles