1. Juni 2015

 Untitled-1

Sandžak – “Velika stopa nezaposlenosti, emigracije stanovništva, propala privreda i turizam su karakteristika skoro svih sandžačkih gradova. Pogranični gradovi Srbije i Crne Gore su u potpunosti zapostavljeni od državnih vlasti zbog čega je narod prinuđen da bolji život traži u nekoj od zemalja Evropske unije.

Prethodne godine iz crnogorskog dijela Sandžaka odselilo se 2.5% stanovništva dok ove godine taj broj može biti i dupliran. Jedno od rješenja je formiranje prekogranične euroregije Sandžak što bi omogućilo svim sandžačkim gradovima povlačenje velikih novčanih sredstava iz fonda EU namijenjenog za preogranične regione što bi u ogromnoj mjeri pomoglo oporavak svih gradova ove regije. Prema riječima Zaima Čelebića predsjednika organizacije Euroregio Sandžak iz Ahena koji se nalazi u EMR-u – prvoj prekograničnoj regiji u Evropi, pogranični gradovi na granicama između Belgije, Njemačke i Holandije su se nalazili u istoj situaciji (loša ekonomija i veliki broj emigranata).

Nakon formiranja Euroregio EMR, ovi gradovi su postali najbogatiji u svojim državama. Prekogranična regija Sandžak neće uticati na promjenu granica između Srbije i Crne Gore već će upravo ta granica omogućiti formiranje prekograničnog regiona po modelu EU, koji je nedavno podržao i Peter Schöner, predsjednik Evropske društveno-političke obrazovne zajednice.

Prijedlog o formiranju euroregije Sandžak je nedavno iznijet i na vanrednoj sjednici SO Rožaje sazvanoj povodom masovnog iseljavanja stanovništva koji je proslijeđen Vladi Crne Gore. Dio euroregije Sandžak bi bile sljedeće opštine: Novi Pazar, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Tutin, Rožaje, Prijepolje, Priboj, Plav, Sjenica, Gusinje, Nova Varoš, Petnjica i Andrijevica. Napominjemo i to da je prije referenduma za nezavisnost Crne Gore potpisan sporazum između predsjednika BS Rafeta Husovića i predsjednika DPS Mila Đukanovića u kojem se garantuje formiranje prekogranične regije Sandžak” – stoji u obrazloženju razloga pokretanja peticije.

Peticiju možete potpisati ovdje

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles