9. Decembar 2018

Dana 8. Decembra 2018. godine je održano drugo zasijednaje BNV-a u novom mandatu.

Zbog zabrane medijima da prate sjednicu BNV-a, suprotno Zakonu o nacionalnim savjetima (Član 8a) gdje se ističe da je rad nacionalnih savjeta javan, vijećnici Matice bošnjačke su demonstrativno pokrenuli snimanje sjednice uživo na Facebooku u svojoj režiji.

Sekretar BNV-a Mirza Hajdinović je pokušao fizički, uz asistenciju obezbijedjenja da otme kameru, ali nije uspio.

Vijećnici liste Samoopredjeljenje su vidno uplašeno istakli da postoji mogućnost da se pravno obori legalnost prošle konstitutivne i prve sjednice, zbog zabrane vijećnicima da učestvuju u prijedlozima i diskusiji.

Iz tog razloga, dogodio se teatralni pokušaj rekreiranja ponovnog izbora organa BNV-a, gdje je Džudžo prepustio vođenje sjednice Saitu Kačaporu i gdje je ponovno izabran Esad Džudžo, kako on sam zbunjeno kaže “dva puta za prvog potpredsjednika BNV-a”.

Vijećnici Matice bošnjačke su podnijeli povredu poslovnika za desetine prekršenih članova Poslovnika o radu BNV-a koje je donijelo Ugljaninovo vijeće u prošlom mandatu. Sve povrede poslovnika je SDP-SDA koalicija u vijeću odbila teatralnim glasanjem da nema povrede.

Predsjednik opštine Sjenica je na kraju zasijedanja izrazio negodovanje zbog povreda poslovnika kako kaže zbog: “agresije manjine vijećnika nad većinom”

Novoizabrani sekretar vijeća Mirza Hajdinović je odbio da odgovori na pitanje Dr. Admira Muratovića “da li se njegova lista i dalje zalaže za samoopredjeljenje Sandžaka i da li smije da ponovi za govornicom to sto je govorio prije izbora”

Esad Džodžo je u vise navrata bezuspješno pokušao da odvrati vijećnike Matice bošnjačke od učešća u diskusijama.

Sva ostala događanja na sjednici pogledajte na video snimku Matice bošnjačke.

Koalicija SDP-SDA na najgrublji način krši propise koje su izglasali

Ovo je završetak prve sjednice BNV-a, gdje je bilo zabranjeno vijećnicima da učestvuju i projedlozima i diskusijama. Po riječima predsjedavajućeg Saita Kačapora, ova sjednica je za završena i dnevni red je iscrpljen. Džudžo izabran za predsjednika u prvoj i jedinoj tački dnevnog reda.

Matica bošnjačka je podnijela prijavu nadležnim organima za poništenjem ove sjednice zbog najgrubljeg kršenja Statuta i Poslavnika BNV-a i prava vijećnika koje je narod izabrao da učestvuju u diskusijama.

Koalicija SDP-SDA je panično prihvatila prijavu i pokušala da rekreira nastavak ove sjednice na kojoj se u navodnoj drugoj tački dnevnog reda ponovo izabran Esad Džudžo za predsjednika BNV-a.

Tako je ponovo prekršen Statut i Poslovnik o radu BNV-a i dodatno su sakupljeni argumenti za poništenje prve sjednice BNV-a zbog nepoštovanja pravila i procedura.

Ugljaninova opcija preokreće priču u navodni pokušaj da se ospori legitimitet BNV-a i da se uvede prinudna uprava. Ako koalcija SDP-SDA nastavi da krši propise koji su sami donijeli, mogu dovesti stanje u BNV-u do stvarnog uvođenja prinudne uprave.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles