19. Januar 2019

Slikovni rezultat za upisano manje učenika

U prostorijama Fakulteta za islamske studije održana je tribina “Demografska kretanja stanovništva u novopazarskom kraju” koju je organizirala Matica bošnjačka u suradnji sa Strankom pravde i pomirenja (SPP). Govornici su bili dva istaknuta naučna prosvjetna radnika prof. Fehim Ličina i prof.dr. Selim Šaćirović, a promocijom je moderirala prof.dr. Amela Lukač-Zoranić koja je na samom početku istakla važnost promišljanja o interesantnim temama.

Prof.dr. Selim Šaćirović prilikom izlaganja je kazao da se Novi Pazar kao i cjelokupni Sandžak susreće sa problemom odlaska stanovništva, pretežno mladih ali i stručnih diplomaca, masteranata i doktoranata.

On je dodao i da se sela gase, naročito ona brdska, te da se ne pridaje pažnja poslovima i zaradama na selima, te ukazao da je danas u srednjoj mjeri naseljeno svega 20.

„I još jedan vrlo interesantan podatak da mi ove godine imamo po prvi put da u novopazarskim školama upisujemo manje odjeljenja. Negdje oko 1600 prvaka upiše svake godine, a ove godine upisali smo za 300 manje. Svaki četvrti stanovnik iz Novog Pazara se iselio.To su podaci koje sam ja dobio prije neki dan. Taj trend se nastavlja, i meni je jako žao što nam omladina odlazi, odlazi nam najproduktivnije stanovništvo. Najveći gubitak je odliv mozgova.“

Prof.dr. Selim Šaćirović je dodao da je danas u velikoj mjeri poboljšanja obrazovna struktura stanovništva. Nekada na nivou grada 1948. godine imalo je 80% nepismenog stanovništva, a ta brojka danas je drugačija jer imamo 14,6% ljudi sa visokim obrazovanjem, a Srbija ukupno 12%.

STATISTIKA – Od 2011. iz Novog Pazara iselilo 30.000 ljudi!

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles