Podrška Zukorliću nije bila kalkulantska

0
25

Bojan Đurić, član Predsjedništva LDP-a

Zbog potrebe da zaštitimo mir, ljudska prava, da kažemo da pendrek nije rešenje za pitanje siromaštva, proistekla je i podrška ugroženom dijelu Bošnjaka, otpor neprihvatljivoj činjenici da se ignorira to što Zukorlić, najuticajniji bošnjački lider, jeste pobjednik na izborima za Nacionalni savjet.

Naša podrška nije bila kalkulantska.Zaista vjerujemo da smo u pravu kada se zalažemo da se omogući rad Internacionalnom univerzitetu,zato što je svaka obrazovna institucija važna za Sandžak u kome živi najveći procenat mladih u Evropi. Stav LDP-a o tome je i dalje isti i ne sumnjam da Zukorlić to zna, kaže narodni poslanik i član Predsjedništva Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić povodom najnovijih optužbi Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Kako komentarišete ocjenu muftije Zukorlića da ponašanje LDP-a podsjeća na Rasima Ljajića od pre nekoliko godina, kada je javno podržavao IZ i „paralelno koketirao sa porodicom Jusufspahić”?

Svima je jasno da se LDP drastično razlikuje od pristupa politici i partnerstvima koje ima Ljajić, ali i da nema ništa zajedničko sa pristupom većine „beogradskih” stranaka prema Sandžaku, koje su taj prostor prepustile nacionalističkim srpskim strankama ili dvijema ministarskim partijama, Ljajićevoj i Ugljaninovoj, koje su u međuvremenu izgubile podršku u Sandžaku, pokušavajući to da kompenzuju položajem u vlasti i sukobom sa Zukorlićem. Naš gradski odbor je u Beogradu samo pokušao, i uspjet će, da riješi dio životnih problema, koje beogradski muslimani imaju, bez obzira na to za koju su islamsku zajednicu vezani.

Šta je zapravo pokvarilo vaše, donedavno veoma dobre, odnose sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom?

Za mene je najnormalnije da postoji širok krug pitanja, pogleda na svet u kojima se ne slažu LDP, kao izrazito liberalna partija, i predstavnik jedne vjerske zajednice, bez obzira na to da li je riječ o SPC ili Islamskoj zajednici. Kroz neslaganja, dijaloga umjesto nervoznih reakcija, društvo jedino i može da vodi normalan razgovor.

Da li biste ponovo podržali BKZ na novim izborima za Nacionalni savjet bošnjačke manjine?

Problemi u Sandžaku su u međuvremenu prevazišli dimenzije tih izbora. Za LDP je najvažnije da novi izbori, ako na njih pristanu svi, moraju da se obave u potpuno regularnim okolnostima, uz kažnjavanje svih zloupotreba, izvršenih pod pritiskom Ugljanina i Ljajića, kojima je zapravo smetao Zukorlićev uticaj, iako su godinama poziciju u Sandžaku gradili na činjenici da ih je on svojevremeno podržavao.

Da li se Zukorlićev odnos prema vama promijenio posle osnivanja Bošnjačke demokratske zajednice, koju vodi njegov rođak Emir Elfić, odnosno da li razlog treba tražiti u borbi za birače u Sandžaku?

Naša pozicija i kredibilitet su nesporni posle šest godina čiste politike prema Sandžaku. Komunikacija sa partijom koju vodi Elfić, i sa nizom drugih u tom dijelu zemlje, dobra je.

Izvor: Politika.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.