Pod pritiskom sa Kosova, Francuska za reformu azila

0

izbeglice-25Kosovo – Uz Albaniju i Bangladeš, sa Kosova dolazi najveći broj onih koji traže zaštitu Francuske pozivajući se na političke progone ili diskriminaciju, piše beogradska “Politika”.

Broj stanovnika Kosova koji traže azil u Francuskoj porastao je ove godine za 156 odsto u odnosu na prethodnu, objavio je juče francuski list “Figaro”.

U internom izvještaju Nacionalnog suda za prava azilanata, u koji je list “Politika” imala uvid, navodi se da je najveći broj zahtjeva u 2010. – 3.463 – dolazio sa Kosova. U dokumentu se precizira da je “mali broj Srba sa Kosova koji traže azil”, već da su to uglavnom Romi i Albanci.

Iako se Kosovo od proglašenja nezavisnosti marta 2011. nalazi na listi “sigurnih zemalja” Francuske kancelarije za zaštitu izbjeglica i apatrida, u izvještaju suda se ocjenjuje da međunarodne institucije i organizacije čiji je zadatak da se bave nadgledanjem poštovanja ljudskih prava na Kosovu “izgleda ne obraćaju posebnu pažnju” na bojazan koju iznose oni koji traže zaštitu drugih zemalja.

Pravo na azil je jedno od najosjetljivijih pitanja za aktuelnu socijalističku vadu koja je najavila reformu zakona do kraja godine. Slučaj 15-godišnje Romkinje Leonarde, koja je sa porodicom vraćena na Kosovo nakon što im je odbijen zahtjev za azil, doveo je ovo pitanje u žižu interesovanja javnosti.

Francuska desnica, sa partijom UMP na čelu, iskoristila je aferu da krene u ofanzivu protiv vlade pošto je Francuska, poslije Njemačke, najatraktivnija evropska destinacija za azilante.

List “Figaro” iznosi da je broj zahtjeva za azil porastao za 90 odsto od 2007, da bi ove godine dostigao 70.000, što list navodi na zaključak da je “sistem na izdisaju”.

Prema istom izvoru, najveći porast zahtjeva u 2012. odnosi se na balkanske zemlje. Pored stanovnika Kosova i Albanije, za Francusku se sve više opredeljuju azilanti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. “Figaro” to dovodi u vezu sa odlukom Pariza iz marta 2012. da se Crna Gora skine sa liste “sigurnih” zemalja.

Francuska izdvaja 670 miliona eura za rješavanje pitanja azilanata, od čega 200 miliona odlazi na smještaj podnosilaca zahtjeva.

Prema zakonu, zahtjev za azil može da podnese samo lice koje se već nalazi na teritoriji zemlje od koje traži zaštitu. Cilj reforme koju je najavio ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls je da se ubrza sudski postupak i tako smanje troškovi smještaja za one koji očekuju odluku o azilu.

Srbija je u 2010. bila na vrhu liste zemalja po broju podnosilaca zahtjeva za azil (28.900), prema Visokom komesarijatu UN za izbeglice. To je bio porast od 54 odsto u odnosu na 2011, kada je Srbija bila na šestom mjestu.

U posljednjem izveštaju Komesarijata o trendovima u 2012, Srbija je na trećem mestu po broju podnosilaca zahtjeva za azil, iza Avganistana i Sirije.

(Info-KS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.