9. Juli 2019

Slikovni rezultat za gimnazija novi pazar

Upis u srednje škole za svršene učenike osnovnih škola počeo je juče, trajaće i danas, a učenici koji su ostali neraspoređeni, danas popunjavaju liste želja za drugi upisni krug.

U srednjim stručnim školama i gimnazijama mjesta ima za 76.239 učenika, a prema podacima Ministarstva prosvjete osnovnu školu je završilo 69.388 učenika.

Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs, već je objavljen raspored učenika i ko će dobiti đačku knjižicu željene škole, a ko će morati da se zadovolji upisom u neku od škola koja nije na vrhu njegove liste želja.

Godinama u nazad najveće interesovanje đaka je za medicinske škole i gimnazije.

POJEDNOSTAVLjEN UPIS ĐAKA U 536 SREDNjIH ŠKOLA

Od danas je pojednostavljen upis đaka u 536 srednjih škola u Srbiji, jer je završena implementacija informacionog sistema koji to omogućava, a što su omogućili Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za IT i Upravu.

Od 8. jula informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama u Srbiji, te će zahvalujući njemu zaposleni u školama moći da rasporede decu u novoformirana odeljenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objasnio je da je važan posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik, što podrazumeva da izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao “papir više” za posao sa upravom.

“Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13 i tako pokazati građanima da je uprava tu da olakša, a ne oteža život”, rekao je ministar.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles