Počeo naučni simpozij Sandžak između 1912. i 2012. emancipacija ili okupacija (Foto)

0
0

Novi Pazar – Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (IUNP) otpočeo naučni simpozij „Sandžak između 1912. i 2012. emancipacija ili okupacija“.

Simpozij organizira Narodno vijeće Sandžaka, u partnerstvu sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, Bošnjačkim nacionalnim vijećem, Bošnjačkom kulturnom zajednicom, Zajednicom sandžačke dijaspore i Ligom za Sandžak.

U Okrugloj sali IUNP u 10 časova skup je otpočeo obraćanjem Seada Šaćirovića, predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka, u ime organizatora simpozijuma.

„Čast mi je i zadovoljstvo što Vam mogu poželjeti dobrodošlicu u Novi Pazar, glavni grad Sandžaka.

Izuzetna mi je čast što u saradnji sa spoemnutim organiztacijama i institucijama organizujemo ovu konferenciju koja okuplja eminentne naučnike i eksperte iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Zapadne Evrope i svijeta i ima izuzetan naučni i društveni značaj.

Organiziranje ovakvog simpozija pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za vođenje dijaloga, kao osnove za postizanjem boljeg razumijevanja i međusobnog povezivanja, što predstavlja jednu od najznačajnijih društvenih aktivnosti ljudskih života.“ – kazao je Šaćirović uz želje učesnicima za hairli rad.

Simpozij je otvorio i uvodno izlaganje održao glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

„Dame i gospodo, poštovani učesnici, akademici, osjećam se ponosnim što imam priliku na ovom Univerzitetu, a u povodu dana Sandžaka prisustvovati, sudjelovati i obratiti se na ovom naučnom simpoziju na temu ‘Sandžak između 1912. i 2012. godine’. Očito je organizator u svome maniru pokazao da ima hrabrosti i odlučnosti, da ne priznaje tabue, podvlačeći zahtjev prema izlagačima na relaciji ’emancipacije ili okupacije’.

Nema sumnje da nismo u prilici često prisustvovati skupovima na kojima izlažu akademici poput akademika Filipovića, Muhića, Jahića, Slezovića, ali i ostalih uvaženih i eminentnih profesora i mladih istraživača.

Zapravo je ovo trenutak kada imamo priliku svjedočiti, a u isto vrijeme i kušati plodove institucija koje su nastajale posljednjih godina, prije svega Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kao koorganizatora ovoga skupa, ali i Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Očito je da je Izvršno vijeće Sandžaka našlo najbolji način da obilježi Dan Sandžaka – naukom, istraživanjem i sublimacijom energije znanja i slobodne misli.

Želim da izrazim čestitku, poštovanje i podršku organizatorima ovog skupa.

Očekujem da ćete imati prilike u ova dva dana slušati ono što iščekujete cijelo stoljeće.

Također, očekujem da će u toku ova dva dana i nakon što budemo čuli najznačajnije informacije i misli, ovaj skup usvojiti određene zaključke i preporuke.

U tom svjetlu proglašavam ovaj simpozij otvorenim.“ – kazao je Muftija Zukorlić.

Rad učesnika simpozija podijeljen je u četiri sesije.

Današnjim dviju sesijama su moderirali Muftija Muamer ef. Zukorlić i prof.dr. Harun Hadzic, a referete su izlagali: akademik Muhamed Filipović: “SANDŽAK IZMEĐU 1912. I 2012. EMANCIPACIJA ILI OKUPACIJA”, akademik Ferid Muhić: “BOŠNJACI SANDŽAKA IZMEĐU ISLAMSKOG, BOŠNJAČKOG I EVROPSKOG IDENTITETA”, akademik Mehmed Slezović: “BOŠNJACI SANDŽAKA OD BORBE ZA OPSTANAK DO POLITIČKOG NARODA”, dr. Harun Hadžić: “SANDŽAK IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE U SVJETLU MEĐUNARODNOG INTERESOVANJA I IGNORISANJA”, ekon. Hazbija Kalač: “NACIONALNA SVIJEST BOŠNJAKA SANDŽAKA”, potom u drugoj sesiji akademik Dževad Jahić: “BOSANSKI JEZIK U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.”, rektor prof. dr. Mevlud Dudić: “OBRAZOVANJE U SANDŽAKU OD BOSANČICE I AREBICA DO ĆIRILICE I LATINICE”, mr. Jahja Fehratović: “ KNJIŽEVNOST BOŠNJAKA U SANDŽAKU”, dr. Šefket Krcić: “INFORMISANJE U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.” i msc. Mithad Mujović: “SANDŽAČKA DIJASPORA STRATEŠKI RESURS ZA BUDUĆI RAVOJ SANDŽAČKE REGIJE”.

Sutra će se sa početkom u 10 h održati još dvije sesije, koje će moderirati akademik Muhamed Filipović i prof. dr. Mevlud Dudić.

Nakon posljednje sesije i diskusije učesnici simpozija će predložiti zaključke koje će komisija koju oni odaberu stilizirati nakon čega će se isti usvojiti.

Salahudin Fetić

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.