Počelo suđenje Kalićima: Tvrde da su sve pošteno zaradili

0
9

Rožaje, Bijelo Polje Pred Višim sudom u Bijelom Polju u srijedu je počelo suđenje odbjeglom rožajskom biznismenu Safetu Kaliću (42), njegovom bratu Mersudinu (54) i supruzi Amini (29) koji se terete za pranje novca od droge, u produženom trajanju.

Ne priznajem navode optužnice. Nijesam počinio krivično djelo koje mi se stavlja na teret. Svaki cent naša porodica zaradila je pošteno i uz veliki trud – izjavio je juče, pred specijalnim vijećem sudije Draga Konatara, Mersudin Kalić, brat odbjeglog  Safeta.

Kalićima se sudi za krivično djelo pranje novca u produženom trajanju, odnosno stavljanje u platni promet 8,5 miliona eura zarađenih, kako se sumnja, švercom narkotika. Zbog sumnje da je počinila isto krivično djelo, sudi se i Safetovoj supruzi Amini, koja se nakon petomjesečne istrage brani sa slobode.

Negirajući da je radio po instrukcijama brata Safeta, Mersudin je kazao da su svaki cent zaradili regularno, preko svojih firmi.

– Sav imetak stekli smo uzimanjem kredita, pazarima, prodajom nekretnina, ali i pozajmicama od rodbine. Uzeli smo desetak kredita od banaka u iznosu od oko pet miliona eura, pozajmljivao sam od rođaka iz Turske po 200.000 eura. Kredite smo koristili za poslovanje, vraćanje drugih kredita, ali i za tekuće poslove – kazao je Kalić.

Ističući da je 20 godina u Njemačkoj radio razne poslove, Kalić je kazao da je majci redovno slao novac.Tvrdi da je po povratku u Crnu Goru donio oko dva miliona maraka. Taj novac je, kako je kazao dao rođaku u Turskoj da ih uloži u neke poslove u Libiji.

Objašnjavajući na čudan način tokove novca, Kalić je sudskom vijeću predočio da, zbog dugogodišnjeg konzumiranja alkohola, ima slabo pamćenje.

Pozivajući se na presudu pokrajinskog suda u Ahenu, gdje je Mersudin osuđen na 11 godina zatvora zbog šverca heroina, od kojih je odležao sedam, zamjenik specijalnog tužioca Hasan Lukač u nekoliko navrata je naglašavao da  su optuženi sa svojih tekućih računa na svoje firme uplaćivali iznose koji su premašivali milion eura.

Lukač je naveo da su optuženi gotovinski uplaćivali novac na bankovne račune svojih preduzeća i da su znali da je pribavljen trgovinom heroina preko kriminalne organizacije Safeta i Mersudina Kalića.

Čisti krediti

Tužilac tvrdi da su Kalići kreditima dolazili do čistih para, a novcem od šverca heroina plaćali kamate bankama i vraćali dio tih kredita.

Pranje para je, tvrdi tužilac, obavljeno preko preduzeća „Daut & Daut“ DOO i „Eye Security“ d.o.o,  čiji je osnivač Safet Kalić, „Tajson“ d.o.o. čiji su osnivači Safet i Amina Kalić, „Turjak“ AD koji je u većinskom vlasništvu preduzeća „M petrol“ d.o.o, čiji je osnivač Mersada Šabotić (sestra Safeta i Mersudina Kalića), „Kristal“AD, u većinskom vlasništvu preduzeća „Daut i Daut“ d.o.o . Novac je u platni promet ubacivan preko gotovinskih uplata, simuliranih ugovora o zajmu i ugovora o uplatama za povećanje kapitala, naveo je tužilac.

Amina Kalić je kazala da je razumjela što joj se stavlja na teret ali je navela da  se ne osjeća krivom i da ne može razumjeti način na koji je uhapšena.

Navela je da će tražiti pravdu pred sudom u Strazburu.

– Ja sam samo formalno direktor firme „Tajson“, i to zbog osiguranja sebe i svoje djece. Da li je krivično djelo što sam udata za svog supruga, ili što sam preko kartica plaćala cipele i ručak svom djetetu – pitala je Amina.

Advokati odbrane zatražili su ukidanje mjera nadzora Amini Kalić, što je tužilaštvo odbilo. Naredno ročište zakazano je za 11. jul.

Borović: Optužnica montirana i bez dokaza

Advokat odbrane Borivoje Borović kazao je da tužilaštvo ni do danas nije uspjelo da dokaže odakle 8,5 miliona eura, odnosno da se radi o prljavom novcu koji je opran kroz krivično djelo.

– Tužilac je ispitivao optužene o porijeklu novca i tek nakon toga je dostavio krivičnu presudu iz Njemačke, u kojoj je navodno postoje dokazi da je postojao novac koji je opran u ovom krivičnom predmetu. Sve u svemu, ovo je montiran sudski postupak,  započet po željama stranih ambasada ili nekih domaćih nevladinih organizacija. Tužilaštvo je bilo pritisnuto i optužnica je sklepana na brzinu, a suština predmeta je da tužilac nije dokazao da novac koji su ulagali u razvoj svoje firme potiče iz trgovine drogom – kazao je Borović.

Za razliku od nekih drugih slučajeva, gdje se sprovodi opsežna finansijska istraga, pa tek ako se utvrdi tačno porijeklo novca slijedi krivični postupak, ovdje se išlo obrnutim redom da bi se zadovoljila medijska i politička javnost, ocijenio je Borović.

#

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.