Počela studijska posjeta učenika iz Novog Pazara novosadskim učenicima – “Širimo ljubav”

0
20

Počela studijska poseta učenika iz Novog Pazara novosadskim učenicima -

Petnaest učenika iz Novog Pazara počelo je danas studijsku posjetu Novom Sadu koja je organizovana kako bi se mladi iz dvije sredine upoznali i stekli nova iskustva i sagledavanja različitosti u lokalnoj zajednici.
Tokom posjete saradnici “Centra za proizvodnju znanja i vještina” će sa njima i sa učenicima šest škola iz Novog Sada održati kratke radionice na teme vezane za interkulturalnost i razvijanje kritičkog mišljenja. Gosti iz Novog Pazara ostaće u Novom Sadu do sutra i za to vreme će pored učešća na radionicama obići grad i upoznati se sa najznačajnijim kulturno-istorijskim i verskim objektima i ustanovama.
 
Kako za 021 kaže koordinatorka projekta Tatjana Lazor Obradović,održaće se i radionica koja će se baviti kritičkim mišljenjem.
 
Smatramo da se u školama kod djece ne razvija kritičko mišljenje i da je to nešto što djeci u našoj sredini nedostaje. Mi na toj radionici želimo da razgovaramo sa mladima o tome šta oni podrazumevaju pod kritičkim mišljenjem i na koji način oni mogu da ga razvijaju samostalno, jer to su već mladi koji razvijaju svoj identitet. U tom uzrastu oni imaju već neke svoje stavove i sa njima možemo da diskutujemo o tim stavovima koji su već u velikoj meri izgrađeni zahvaljujući nekom opštem kontekstu. Ali kad se sretnu sa mladima iz sredine koja je drugačija od naše onda se nekako sudare sa tim različitostima i počnu da razmišljaju na drugačiji način“, objašnjava Lazor Obradović.
 
Programski direktor Akademske inicijative “Forum 10” iz Novog Pazara Fahrudin Kladničaninkaže za 021 da je važno raditi sa mladima i učiti ih da prepoznaju kako se formiraju određeni stereotipi i predrasude i da su upravo ovakvi projekti vrlo značajni za to.
 
Mislim da su pre svega multikulturalne sredine kao što su Novi Sad i Novi Pazar pravi resurs za ovakve stvari. U multikulturalnim društvima jako je važno predstaviti vrednosti interkulturalizma i upoznati ljude da je interkulturalizam živeti jedni sa drugima, a ne da različite identitetske cjeline žive odvojeno na jednom prostoru“, dodaje Kladničanin.
 
 
Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, navodi za 021 da je Misija OEBS-a u Srbiji uvjek spremna da podrži ovakve projekte koji promovišu ohrabrivanje mladih i toleranciju.
 
Svi ovi mladi ljudi su izdvojili svoje vreme kako bi se upoznali sa svojim kolegama i u isto vreme unapredili svoje veštine komunikacije, interkulturalizma i kritičkog mišljenja. Neki od glavnih zaključaka sa radionica su da su raznolikost i interkulturalizam snaga, a ne slabost i da ih treba prihvatati, a da stereotipi i netolerancija umanjuju kvalitet naših života”, dodao je.
 
Pre ove posete, grupa mladih iz osnovnih i srednjih škola iz Novog Sada posetila je Novi Pazar gde su imali priliku da se upoznaju sa sredinom i učestvuju u edukativnim aktivnostima.
 
Mladi Novosađani ponijeli su lijepe uspomene iz Novog Pazara, a kako napominju, i prijateljstva za cjeli život. Učenici iz Novog Pazara za ovo kratko vreme stekli su pozitivne utiske o Novom Sadu, pa neki od njih kažu da bi ovde voleli i da studiraju. Složnog su mišljenja da su oba grada prelepa i puna topiline i ljubavi, ali i da je na njima da tu ljubav šire.
 
 
Ovu aktivnost CPZV realizuje u okviru projekta “Ne nasilnom ekstremizmu i govoru mržnje, DA za interkulturalnost” u saradnji sa organizacijom Forum 10 iz Novog Pazara i Misijom OEBS-a u Srbiji uz podršku Britanske ambasade u Beogradu. 
 
U ovom projektu radi se na pitanjima marginalizacije, diskriminacije, govora mržnje, netolerancije, kršenja ljudskih prava i nacionalizma tako što smo za profesionalce koji rade sa decom i mladima ili koji se bave ovim temama u lokalnoj zajednici razvili besplatne resurse i alate za obuku i učenje, i edukovati jedan broj profesionalaca za njihovu primenu u svakodnevnoj praksi.
 
Organizovanjem lokalnih foruma o bezbednosti u pet gradova u Vojvodini Centar za proizvodnju znanja i veština planira da stvori osnovu za buduće preventivne akcije na lokalnom nivou. Na kraju, kroz organizovanje uzajamnih studijskih poseta između mladih iz Vojvodine (Novi Sad) i regiona jugozapadne Srbije (Novi Pazar), radi se i na podsticanju interkulturalnog i međureligijskog razumevanja.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.