Počela obnova Trebevićke žičare u Sarajevu

0
11

160408061.7_xxlSarajevo – Gradonačelnik Sarajeva tvrdi da je potrebno još 0,8 miliona eura da bi se zatvorila finansijska konstrukcija.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i dogradonačelnik Abdulah Skaka svečano su označili početak radova na izgradnji Trebevićke žičare, jednom od sarajevskih simbola, koja je potpuno uništena tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Čelni ljudi glavnog bosanskohercegovačkoga grada izrazili su nadu da će radovi na izgradnji Trebevićke žičare biti gotovi iduće godine, te da će njeno otvorenje moći upriličiti 6. travnja, kao svojevrstan poklon svom gradu na njegov dan.

“Ovo je važan dan, jer počinju radovi na izgradnji Trebevićke žičare. Pravo da gradimo žičaru formalno smo dobili sredinom januara ove godine. Do tada nismo mogli poduzimati aktivnosti, jer je žičara bila u vlasništvu GRAS-a. Skupština Kantona Sarajevo prenijela je to pravo na nas i sredinom januara smo potpisali notarski ugovor sa GRAS-om koji nam omogućuje da krenemo sa izgradnjom”, kazao je gradonačelnik Komšić.

Donacija koja stoji godinama

Prvom fazom radova predviđeno je rušenje dolazne stanice na Trebeviću, koje ne bi trebalo trajati dulje od mjesec dana. U međuvremenu će uslijediti i rušenje polazne stanice na Bistriku. Idejna rješenja polazne i dolazne stanice već su urađena.

“Investitor izgradnje žičare je Grad Sarajevo. Imamo donatora za Trebevićku žičaru. Ta donacija stoji već nekoliko godina. Čekalo se da grad dobije pravo na izgradnju žičare. Cijelo vrijeme smo pravo na ta sredstva koristili i na temelju toga smo dobili pravo da gradimo žičaru. S tim sredstvima smo osigurali ovu investiciju i tu neće biti nikakvih problema. Žičara neće biti izgrađena tokom ove godine. Očekujemo da ćemo naredne u aprilu moći njom da se penjemo na Trebević”, naveo je Komšić.

Objasnio je i kako su gradske vlasti osigurale dodatnih 1,8 milijuna eura za žičaru, što je uz 3,6 milijuna eura donacije, ukupno 5,4 milijuna eura. Dodao je kako je potrebno još 0,8 milijuna eura kako bi se zaokružila investicija.

Krajem siječnja donator Edmond Offermann odlučio je raskinuti Memorandum o sporazumijevanju za davanje spomenute novčane donacije i podrške Projektu “Revitalizacija Trebevićke žičare”, jer gradske vlasti Sarajeva nisu ispunile preuzete obaveze.

Nakon toga ga je gradonačelnik pozvao na nastavak suradnje.

Nema problema sa bespravnom gradnjom

Gradonačelnik Komišić još je dodao kako u podnožju žičare nema nikakvih problema sa bespravno izgrađenim kućama, koje su navodno remetile realizaciju projekta.

“Imamo staru trasu koju nećemo mijenjati. Nema tu nikakva bespravno izgrađena kuća. Ima malih problema sa drugim ili trećim stubom, ali to će se lako riješiti time što će polazna stanica biti uzdignuta za jedan sprat. Mjesta za stubove već postoje. Davno je urađena eksproprijacija. Općina Stari Grad nam stoji na usluzi i oni će i dalje učestvovati u cijelom ovom projektu”, zaključio je Komšić.

Trebevićka žičara otvorena je 1959. godine. Pripremni radovi za njenu izgradnju počeli su 1956. godine, a sami građevinski i montažni radovi godinu dana prije otvorenja. Njena duljina bila je oko 2.200 metara, a vožnja je trajala 12 minuta. U 50-ak kabina moglo je biti prevezeno najmanje 800 izletnika u sat vremena.

(Al Jazeera)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Počela obnova Trebevićke žičare u Sarajevu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.