Počela obnova novopazarskog bedema

0
11

Novi Pazar – Realizacija projekta Banke Intesa u Srbiji „Mesto koje volim“ počela je zvanično danas rekonstrukcijom i restauracijom Bedema u Novom Pazaru, koji su jedan od tri pobjednička lokaliteta u akciji koja je sprovedena prošle godine.

Ova banka je u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture donirala 10 miliona dinara za ove radove, koji će biti završeni za 55 radnih dana.

Projektom su predviđeni radovi na Severnom i Zapadnom bastionu tvrđave, kao i na zidu sa puškarnicama uz Kulu motrilju, koji će obuhvatiti nadziđivanje bedema na zapadnoj strani, obradu kruna oba ugradna zida, blokovanje lica bedema, kao i temeljno čišćenje područja.

Menadžerka za korporativne komunikacije u Banci Intesa Rajka Šinik Vulić kaže da je cilj ovog projekta podizanje svijesti građana o značaju kulturnog nasljeđa u zemlji, ali i obnova tri lokaliteta koja su osvojila najviše glasova građana.

“Tokom konkursa koji smo sproveli prethodne godine građani Srbije su kandidovali 1.290 lokaliteta koje vole, a stručna komisija je odabrala 10 lokacija. Građani su glasali i odabrali tri lokacije koje ćemo tokom ove godine obnoviti. Za ovaj projekat smo odvojili 30 miliona dinara, dakle po 10 miliona za svaku pobedničku lokaciju”, rekla je Vulićeva.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Vera Pavlović-Lončarski, rekla je da su oni radili projekat obnove ovih bedema u Novom Pazaru, kao i da će obavljati konzervatorski nadzor radova.

„Ovi bedemi su veoma važni, jer su građani Novog Pazara pokazali da je to mesto koje je njima najmilije. Ovo je akcija na koju svi moramo da budemo ponosni, jer je jedna banka kao svoju društvenu odgovornost rešila da je pokrene, a da građani koriste njene rezultate. Nadamo se da će ona podstaknuti i druge da ulože sredstva u kulturno nasleđe“, kaže Lončarski.

Šef kabineta gradonačelnika Novog Pazara Fahrudin Mekić zahvalio se u ime lokalne samouprave banci Intesa i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na realizaciji ove akcije.

„Značaj ove akcije je veći kada znamo da se svakodnevno suočavamo sa teškim posledicama ekonomske krize, a sa druge strane verujemo da je ovo početak ubrzanog razvoja Novog Pazara. Posebnu zahvalnost dugujemo građanima Novog Pazara, bez čijeg učešća u akciji glasanja, mi danas ne bi bili u prilici da počnemo ove radove“, rekao je Mekić.

Pored Bedema u Novom Pazaru, za čiju obnovu je glasalo 36.145 građana, u okviru ovog projekta će biti restaurirana i revitalizovana Obeležja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu i Beogradskoj kapiji na Petrovaradinu.

Bedemi u Novom Pazaru su ostaci srednjevjekovne tvrđave, koju je u 15. stoljeću podigao je jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović prilikom osnivanja novog grada, Novog Pazara.

Na osnovu ostataka bedema, bastiona i poluzatrpanih rovova konstatovana je trougaona osnova tvrđave koju obrazuju tri ugaona bastiona, tabije, poligonalne osnove, različitih dimenzija.

Uz sjeverni bedem, danas se nalazi relativno dobro očuvana kula poznata pod imenom Stara izvidnica ili Kula motrilja.

(Radio Sto plus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.