25. April 2018

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin potpisala je Sporazum o saradnji i unapređenju proizvodnje sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja Zlatiborskog okruga. Prva zajednička aktivnost bila je današnja radionica o mogućnostima proizvodnje plantažnog šipurka na prostoru grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin. Radionicu su realizovali predstavnici užičkog Centra za razvoj poljoprivrede ”Organsko selo – Gorjani”.

Sporazum o saradnji i unapređenju poljoprivredne proizvodnje potpisali su u Novom Pazaru predstavnici užičkog Centra za razvoj poljoprivrede ”Organsko selo – Gorjani”, novopazarska ”Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja” i prijepoljsko udruženje ”Zlatna malina”. Prisustvovali su poljoprivrednici iz različitih krajeva Srbije, ali i predsavnici razvojne agencije Sandžaka SEDA. Uzgoj plantažnog šipurka, tema je koja ih je okupila u prvoj zajedničkoj aktivnosti.

S obzirom da istraživanja pokazuju da su na ovim prostorima povoljni uslovi za uzgoj šipurka, predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, Ismet Sajtarić izrazio je očekivanje da će lokalni poljoprivrednici početi da se bave uzgojem ove nove sorte u voćarstvu, za koju predstavnici firme Vino Župa iz Aleksandrovca, garantuju otkup.

Pomoćnik gradonačelnika i direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Nihad Hasanović ocenio je da je svako udruživanje korisno, podsetivši na osnivanje Međuopštinske unije, koja je počela sa tri udruženja a sada broji više od 40.

Na skupu je bilo reči i o sertifikaciji organske proizvodnje, a predstavljena su i iskustva Udruženja paora iz Vojvodine. Opšti zaključak je da je udruživanje korisno za sve poljoprivrednike, u smislu unapređenja proizvodnje, prilagođavanja klimatskim promenama i lakšeg prevazilaženja problema.

(Rtvnp)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles