12. Septembar 2010

Novi Pazar – Pobjednička atmosfera Turske reprezentacije najbolje se sinoć osjetila u Novom Pazaru, u Sandžaku.

Oko hiljadu građana, uglavnom mladih, okupilo se na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru da proslave pobjedu košarkaša Turske nad Srbijom u Istanbulu.

Oni su nosili turske zastave i skandiraju „Ovo je Turska“,  “Turska je šampion” i “Allahu ekber” .

Grad osvojen automobilima, sirenama i zastavama Turske i Sandžaka.

Kao osnovne razloge za veselje Sandžaklije su istakli da navijaju za Tursku jer ne prihvataju himnu „Bože pravde“ pošto se u njoj spominju samo srpske zemlje i srpski rod, zbog srpske zastave na kojoj se nalazi „kokarda“ koju nosili četnici i zato što se na njoj nalaze samo srpski simboli i da ne postoji ništa privlačno za Bošnjake u takvoj simbolici, već naprotiv, podsjeća na stravična dešavanja iz prošlosti.

Također, kao veliki razlog navijanja za Tursku je i to da su brojni igrači u timu Turske porijeklom iz Sandžaka, ali i zbog toga jer tamo Sandžaklije imaju brojnu familiju. Najslavniji je Sandžaklija Hidajet Turkolu (sredina), zatim sandžačko porijeklo imaju i Semih Erden (desno) i Ender Arslan (lijevo).

Tokom prošle noći u Novom Pazaru nije bilo incidenata, ali je polcija patrolirala gradom u velikoj mjeri.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles