Pljevljaci će za četiri mjeseca dobiti podzemnu garažu

0
8

Pljevlja – Projekat izgradnje podzemne garaže vrijedan je preko 842.000 eura od čega je Evropska unija opredijelila 623.000 eura

Radovi na izgradnji podzemne garaže na Trgu 13. jul u centru Pljevalja, koju najvećim dijelom finansira Evropska unija, počeće čim to dozvole vremenske prilike najavili su iz lokalne uprave. U Općini kažu da je novac obezbijeđen, da se nalazi na posebnom računu i da će radovi ići brzo.

Projekat izgradnje podzemne garaže vrijedan je preko 842.000 eura od čega je Evropska unija opredijelila 623.000 eura, a ostatak Ministarstvo finansija i Općina Pljevlja.

U decembru pretprošle godine EU uplatila je nešto manje od 300.000 eura. Nakon utroška tog novca Općina kao korisnik granta obavezna je da podnese zahtjev za drugi dio u iznosu od 263.000 eura. O drugoj tranši pomoći znaće se više nakon posjete delegacije EU koja je najavljena za 7. februar.

Projekat izgradnje podzemnog parkinga na Trgu 13. jul počeo je 1. februara prošle godine i trajaće 20 mjeseci.

Dijana Anđelić iz Službe za evropske integracije kazala je da će vjerovatno narednih dana biti raspisan tender za izbor izvođača radova, koji će trajati 60 dana. Tender će biti objavljen na sajtu Zajednica Općina.

Ona je kazala da će radovi na izgradnji podzemne garaže trajati četiri mjeseca, a Općina Pljevlja je prva od sedam općina koja je uspješno odabrala firmu za nadzor projekta. Firma za nadzor pregleda dokumentaciju i učestvuje u izboru izvođača radova.

Dodatni parking na nivou sadašnjeg

U Opšćini ističu da se u proteklom periodu najviše radilo na složenim i zahtjevnim administrativnim poslovima, jer se u potpunosti projekat izvodi po procedurama EU.

„Ovaj projekat se izvodi u saradnji sa Projektom za tehničku pomoć malih infrastrukturnih grantova koji su mentori i supervizori u izvođenju projekta. Bez njihovog odobrenja i saradnje mi nismo u mogućnosti da bilo šta uradimo. Sve što radimo oni moraju da kontroliše i da nam odobre”, kazala je Anđelić.

Prema projektu na Trgu 13. jul biće izgrađen parking sa 136 mjesta na dva nivoa. Osim podzemnog dijela biće uređen i parking u nivou sadašnjeg.

Inženjer pejzažne arhtekture i hortikulture Vaso Knežević ranije je više puta pozivao nadležne u lokalnoj upravi da umjesto parkirališta na Trgu 13. jul izgrade pješačku zonu, bez mogućnosti parkiranja automobila.

Knežević navodi da bi trg trebalo da bude reprezetativni dio grada i da Pljevlja budu prepoznatljiva po njemu.

On je smatrao da je ispred Doma kulture trebalo predvidjeti parterno uređene zelene površine, površinu popločanu dekorativnim kamenom ili granitnim pločama, da budu reprezentativni cvjetnjaci, kao i neizostavna fontana ili skulptura.

Knežević je predlagao da se problem parkiranja u gradu rješava izgradnjom montažnih parkinga, na spratove, na mjestima gdje je to neophodno.

On smatra da bi lokacija pored rijeke Breznice u blizini gradske pijace bila dobra za izgradnju takvog parkinga, kao i prostor iza bivšeg Ekspres restorana gdje je izgrađen parking.

Izvor: Sandžak.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.