Pljevlja: Zasijedala Skupština opštine – Milijarda za razvoj

0
3

2013-09-24-CGO-T-STR-xx-V01-Z-PV-SO-300x168Pljevlja – Odbornici DPS-a i SDP-a istakli su da plan na nekim mjestima treba doraditi i ispraviti, te kao prioritet istaći vodosnabdijevanje grada. Složili su se i da je plan u osnovi dobar, ali i nerealan, jer finansijski i vremenski okvir nijesu usaglašeni

Na 29. sjednici lokalnog parlamenta odbornici su najviše pažnje posvetili raspravi o strateškom planu razvoja opštine od 2013. do 2018. godine i izvještaju o ostvarenju budžeta od 1. januara ove godine.

Iz vladajuće koalicije „Bolja Pljevlja – bolja Crna Gora” istaknuto je da strateški plan ne realizuje samo lokalna uprava, već da u to moraju biti uključeni svi. Naglašeno je da je plan prošao javnu raspravu i dobio saglasnost nadležnih ministarstava, a da je njegovo usvajanje neophodno kako bi se kandidovali projekti kod državnog budžeta, ali i fondova EU.

Odbornici DPS-a i SDP-a istakli su da plan na nekim mjestima treba doraditi i ispraviti, te kao prioritet istaći vodosnabdijevanje grada. Složili su se i da je plan u osnovi dobar, ali i nerealan, jer finansijski i vremenski okvir nijesu usaglašeni.

– Strateški plan predviđa 77 projekata čija bi realizacija koštala više od milijardu eura. Dobro je da imamo strategiju, ali mislim da je ona finansijski neodrživa – istakao je šef odborničkog kluba SDP-a Šećer Bajrović.

Prilikom rasprave o realizaciji budžeta u prvih šest mjeseci ove godine, sekretar za finansije iznio je podatak o znatno boljem punjenju opštinske kase koje je, zahvaljujući rastu prihoda od koncesija na ugalj, realizovano 32,3 odsto.

Uz konstataciju da kašnjenje izvještaja za skoro cijeli jedan kvartal obesmišljava raspravu, opozicija je ocijenila da je situacija sada manje alarmantna, ali da ipak poziva na oprez. Iz koalicije DPS – SDP zamjerili su lokalnoj samoupravi i na velikom broju zapošljenih, a javna preduzeća označili kao generator krize u kojoj se nalazi opština.

Odbornici vladajuće koalicije odbacili su ove tvrdnje, uz označavanje države kao glavnog krivca za stanje u opštini, zbog neuplaćivanja koncesija i sistema finansiranja lokalnih samouprava.

Na sjednici je usvojen akcioni plan za borbu protiv korupcije i informacija o stanju spomenika kulture. Data je saglasnost na imenovanje Tanje Vučetić za direktoricu JP Komunalne usluge. Usvojena su rješenja o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu na fizička lica i priznavanje prava korišćenja stanova, sa pravom kupovine pod povoljnijim uslovima.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.