Pljevlja: Za sada o toplifikaciji jedino se javno izjasnili Kinezi

0
10

Za sada o toplifikaciji jedino se javno izjasnili KineziPljevlja – Radna grupa za projekat izgradnje drugog bloka TE “Pljevlja”, shodno planu, otvorila je danas pristigle ponude kompanija Škoda Praha, Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Na bazi dostavljenih uvodnih ekonomsko-tehničkih podataka ponude za gradnju drugog bloka TE imaju sljedeće karakteristike:
– Kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju Bloka II snage 254 MW sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 356,7 miliona eura.
– Kompanija Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC) u uvodnim dokumentima navodi da je spremna za gradnju Bloka II snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto po cijeni od 278 miliona eura.

– Kompanija Powerchina Hubei Electric Power Survey u ponudi nudi gradnju Bloka II snage 250MW i efikasnosti od 39,2 odsto po cijeni od 277 miliona eura.

Sve tri kompanije koje su predale prijedlog nacrta ugovora i finalne ponude navode da su performanse projekta u skladu sa definisanim Idejnim projektom i da su spremne da obezbijede povoljna kreditna sredstva u visini od 85 odsto ukupno potrebnih, uz obaveznu tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka. Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU.

Radna grupa i Upravljački komitet za imlementaciju projekta Bloka II detaljno će, u narednom periodu, analiziralti pristigle finansijsko-tehnicke ponude na osnovu kojih će pripremiti biznis plan i opravdanost svakog projekta pojedinačno, nakon čega se očekuje izbor finalne ponude.

– Podsjećamo da Plan razvoja predvidja da Blok II TE “Pljevlja” bude snage u opsegu 220-300MW, na lokaciji postojeće jedinice TE “Pljevlja” I, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto. Izgradnjom Bloka II ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, a naša država pozicionirala bi se kao izvoznik elektične energije, navodi se u saopštenju Elektroprivrede dostavljene Portalu Analitika.

Povodom pitanja toplifikacije grada jedino se oglasila kompanija Powerchina Hubei Electric Power Survey koja je u ponudi dostavila izgrdanju toplovoda u dužini od 4,5 kilometara od TE Pljevlja do centra grada, uračunatih u ponuđenu cijenu.

(pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.