Pljevlja: Suprotstavljeni stavovi o članstvu

0
6

thumb (1)Pljevlja – NVO „Bonum“ organizovala tribinu „Crna Gora i NATO“

U okviru projekta „NATO garant mira i šansa za prosperitet Crne Gore“, u Pljevljima je u organizaciji NVO „Bonum“ u sali Skupštine opštine održana tribina „Crna Gora i NATO“.

Učesnici tribine su bili Nebojša Kaluđerović, spoljnopolitički savjetnik predsjednika Vlade i nacionalni koordinator za NATO i Goran Sekulić, član opštinskog kluba odbornika Demokratskog fronta. Njih dvojica su imali suprotstavljene stavove, dok je predstavnik vlasti, Kaluđerović za, Sekulić, iz opozicije, protivi se članstvu Crne Gore u zapadnoj vojnoj alijansi.

Moderator tribine Ruždija Strujić, izvršni director „Bonuma“, istakao je da će izlagači pokušati da daju odgovore na tri teme: koji je najbolji bezbjedonosni put za Crnu Goru, koji su ekonomski aspekti pristupanja Crne Gore u NATO i koji su pravni i u politički aspekti ulaska Crne Gore u NATO. Nebojša Kaluđerović je rekao da je crnogorskoj Vladi spoljnopolitički prioritet učlanjenje u NATO. „Naša budućnost pa i članstvo u NATO-u će se najviše ticati mladih koje treba informisati o prednostima ovog saveza. Sada je NATO postao umjesto vojnog, zapravo vojno-politički savez. Mi smo ratnička država i ratnički region. Podsjetiću vas u posljednjih 150 godina mi smo u prosjeku ratovali svakih dvadeset godina. Tražimo i trebamo sigurnost, ne samo za Crnu Goru, već za čitav region. Nijedna od zemalja članica NATO nijesu ratovale između sebe. To je jedina organizacija koja je u poslednjih 70 godina uspjela da očuva svjetski mir. Prvi put da nije došlo do svjetskog rata nakon duboke promjene političke slike u istočnoj Evropi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. NATO je uspio da nađe prave odgovore na niz opasnosti za međunarodni mir i stabilnost. Važno je šta mi dobijamo učlanjenjem, a to je: stabilnost, bezbijednost i ekonomski napredak, a uz to mi smo napredovali na putu učlanjenja u Evropsku uniju, što je kompatibilno sa učlanjenjem u NATO“, istakao je Kaluđerović.

Goran Sekulić je kazao da je dugo predstavljano da je NATO odbrambeni savez, što po njemu uopšte nije tačno. „Nakon pada berlinskog zida, teza o odbrambenom savezu pada u vodu. U prvom redu NATO je antiruska i antiislamska alijansa. On je sve samo ne garant stabilnosti i mira. Da ne podsjećam na još svježe rane od napada na SR Jugoslaviju, a NATO je svugdje proizvođač upravljanog haosa. Na čelu sa SAD, NATO države podstiču sukobe širom svijeta da bi ostvarili svoje nacionalne interese i stavili u puni pogon svoj finansijski kapital. Ne vidim ni jedan razlog da Crna Gora uđe u NATO. Osnovni cilj ove alijanse je da nas istrgne iz ruskog „krila“ i da nas okrene protiv Rusije. Ova avantura vlasti je nelegitimna, jer nema podršku naroda i veoma je neodgovorna prema našoj djeci koja se uvlače u moguće sukobe. Ako uđemo u NATO niko nam ne garantuje da se kod nas neće pojaviti baze sa atomskim oružjem. Naša šansa je neutralnost ili savez sa zemljama na Istoku. Sve analize govore da će predvodnici u 21 vijeku biti Kina, potom Rusija. Potrebno je dobro promisliti I obaviti ekonomske analize koristi od ulaska u NATO“, istakao je Sekulić.

Kaluđerović je uzvratio da ne postoji ni jedna zemlja koja je ušla u NATO da je ekonomski nazadovala i da svjetska ekonomska kriza nema veze sa NATO-om, a da Evropska unija nudi tržište od 500 miliona ljudi. Nakon izlaganja Kaluđerovića i Sekulića uslijedila su pitanja i komentari prisutnih.

Projekat „NATO garant mira i šansa za prosperitet Crne Gore“, podržala je Američka ambasada u Crnoj Gori.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.