Pljevlja: Sredstva EU su dobro utrošena

0
3

thumbPljevlja – Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič posjetio Pljevlja

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič izjavio je juče u Pljevljima da je pristalica euro realizma, a nikako euroskepticizma ili euro euforije.

„Ne želim da ljudi budu ni euroskeptici ni euro euforisti već eurorealisti. Da se tačno zna šta EU jeste šta nudi, a šta ne nudi i u okviru toga da se donose odluke koje su dugoročnom u interesu države“, kazao je Drobnič tokom javne debate u Pljevljima koju su u okviru projekta FORS Montenegra „Hajde da razgovaramo o EU“, partnerski organizavali ta NVO i opština Pljevlja.

„Ulaskom u EU država dobija pravne mogućnosti da donosi odluke kojima će iskoristiti sve prednosti punopravnog članstva,  to vazi i za Crnu Goru i sve države koje su u procesu pregovoranja. One moraju da ispune uslove za punopravno članstvo, ali ne i da prihvataju projekte za koje smatraju da nisu u njihom interesu“, kazao je Drobnič.

On je, nakon bojazni stočara Milka Živkovića, koji ima farmu sa tridesetak muznih krava, da bi eventualnim ulaskom u EU, crnogorska poljoprivreda zbog trenutnog katastrofalnog stanja u koji je zapala loše vođenom državnom politikom, bila uništena, odgovorio da upravo poljoprivrednici mogu imati najviše koristi.

„Vlada sprovodi mjere do ulaska u EU. Ona ima u rukama carinsku kontrolu i ona može da kontroliše kretanje robe i hrane i da zaštiti vaše interese. Nakon ulaska EU ubijeđen sam da su poljoprivrednici ti koji će najviše profitirati“, kazao je Drobnič. Prema njegovim riječima Vlada mora da se pripremi za taj momenat kroz pomoć poljoprivrednicima i uspostavljanje određenih instrumenata.

„Tako ćete vi moći odmah da koristite sredstva EU. U Evropi seljak nije proizvođač hrane već i baštovan prirode. Dio subvencija tj novca dobija kroz direktna plaćanja za svoje proizvode, ali dobija i dio subvencija da ostane na selu, da naseljenost bude ravnomjerna jer kroz poljoprivredu kultiviše region što je važno i za turizam jer ako Crna Gora ne izgleda lijepo neće ni turisti dolaziti“, kazao he Drobnič.

Šef Delegacije EU potom je u pratnji predsjednika opštine Miloja Pupovića i Sekretara za Evropske integracije i razvoj Danka Šarančića,  obišao gradnju podzemne garaže na Trgu 13.jula sa oko 140 parking mjesta koja se finansira iz sredstava EU i sopstvenih i ustupljenih prihoda opštinskog Budžeta.

„Sredstva EU  su dobro utrošena i drago mi je jer će, čini mi se, ovaj objekat donijeti kvalitetu življenju građana. Ostalo je još da opština odradi svoj dio posla i nadam se da ovo neće biti samo parking već i sastajalište građana“, rekao je Drobnič.

Šefe delagcije EU prije obilaska parkinga i tribine razgovarao je i sa čelnicima pljevaljske opštine.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.