19. Juli 2019

Predstavnici nevladinih organizacija Anima iz Kotora, Žene u crnom, Akcija za ljudska prava, Bona Fide i Udruženja građana Bukovice, 14. jula posjetili su mjesto etničkog čišćenja u opštini Pljevlja tokom ratnih 1992-95 i mjesto ubistva civila Džafera Đoga.

Piše: Jakub Durgut

Predstavnici civilnog sektora su polaganjem cvijeća odali počast žrtvama u Bukovici.

“Afirmišemo kulturu sjećanja i potrebu suočavanja sa prošlošću u cilju sprečavanja zloupotrebe ljudi i zločina u budućnosti. Prozivamo institucije države da uspostave vladavinu prava i preduzmu sve neophodne mjere na obezbjeđivanju tranzicione pravde, sigurnosti i bezbjednosti svih građana Crne Gore”, istaknuto je tokom ovog skupa.

Istovremeno, upućen je zahtjev državi Crnoj Gori da podizanjem spomen obilježja na primjeren i dostojanstven način obilježi ovo mjesto zločina nad Bošnjacima Crne Gore.

Pored brojnih zločina koji su su se dogodili tokom ratnih godina na prostoru Mjesne zajednice Bukovice, kod Pljevalja, kao što su ubistva, paljenje kuća i vjerskih objekata, fizičko zlostavljanje i pljačka imovine, početkom 1993. dogodile su se i dvije otmice mještana.

Prema izvještaju Udruženja građana Bukovice iz Pljevalja, pored otmica u periodu 1992-95 godine na prostoru Bukovice koji obuhvata oko 35 manjih zaselaka ubijeno je šest Bošnjaka, pretučeno je i zlostavljano 76, a dva lica su izvršila samoubistvo kao posljedicu torture.

Zapaljeno je najmanje osam kuća, a sve ostale su demolirane i opljačkane. Zapaljena je džamija u selu Planjsko i srušena eksplozivom munara u selu Raščići. Zapaljena je četvororazredna škola u selu Krćevine, a gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo je protjerano, osim 14 nekompletnih porodica koje su živjele u rubnom dijelu bliže Pljevljima.

Izvor: Sandzacke.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles