Pljevlja: Ovce bleje kraj korzoa

1
3

 Tor u dvorištu nekima jedina šansa za preživljavanje

Pljevlja – Po staroj navici ali i zbog sve težeg materijalnog statusa onih koji su ostali bez posla i onih kojima je držanje stoke dodatni prihod, praksa držanja stoke na gradskom području nastavljena je i ove godine.

Pojedini Pljevljaci su izgradili objekte za smještaj stoke i u samom gradu, dok je najkritičnije na periferiji grada.

Komunalna policija reaguje samo po prijavama građana kojima neprijatan miris i seno ispred zgrada i kuća smetaju. Međutim, organizovanog kažnjavanja onih koji ne poštuju gradsku odluku nema, vjerovatno i zato što je materijalna situacija teže nego kada su propisi doneti.

Obilaskom, posebno prigradskih naselja, bilo je primjetno da su i ove godine mnogi domaćini pribavili stočnu hranu.

Ikonija Šljivančanin podnijela je prijavu Komunalnoj policiji protiv komšije koji u blizini drži svinje, ali njena prijava inicirala je komunalne policajce da svima upute nalog za uklanjanje stoke.

– Rekla sam, vidi se i iz zapisnika, da svinjac, koji se nalazi na 50 metara od stambenih objekata, smrdi, da to treba ukloniti, drugoga nikoga od komšija nisam prijavila, niti mi smeta. Neka drže stoku ako zakon dozvoljava – kazala je Ikonija Šljivančanin.

Iz Komunalne policje je saopšteno da je postupak u toku i da će kao i do sada reagovati na osnovu prijave, ali i tokom redovnih aktivnosti obilaziti teren i utvrđivati nepravilnosti.

– Ako treba da se makne stoka jednom domaćinu, onda da svi uklonimo stoku, da isto pravilo važi za sve. Ja živim od penzije koja je 230 evra, ne radi mi niko u porodici, samo povremeno deca. Stoku držim da bih preživeo a ne iz nekog drugog interesa – kaže Blažo Rondović.

ODLOŽENA PRIMENA ODLUKE

Prema Odluci o komunalnom uređenju grada, držanje domaćih životinja na gradskom području trebalo je biti zabranjeno od prvog jula 2009. godine. Primjena djela ove odluke koja se odnosi na držanje domaćih životinja, tada je odložena do 1. jula 2010. godine. Kao razlog odlaganja sprovođenja ove odluke tada je navedena izuzetno teška materijalna situacija djela stanovništva koje preživljava isključivo zahvaljujući držanju domaćih životinja.

(novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.