Pljevlja – Ne ponižavajte nas savjetima

0

zagadjenost-vazduha-pljevlja

Pljevlja – Ekološko društvo ,,Breznica“ smatra da je potreban ozbiljan pristup nadležnih institucija koje se bave monitoringom kvaliteta vazduha u dijelu informisanja građana o rezultatima mjerenja na automatskim stanicama, pošto pravovremena upozorenja mogu značajno smanjiti rizik po njihovo zdravlje, naročito kada su u pitanju osjetljive grupe (hronični bolesnici, djeca, trudnice, stari..)

Imajući u vidu izražen trend značajno povećanih koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 koje su tokom zimskih mjeseci karakteristične za Pljevlja, smatramo da nadležne institucije nijesu na adekvatan način upozoravale građane naročito jer se dešavalo da koncentracije PM10 čestica budu veće i po 12 puta, od maksimalno dozvoljene vrijednosti.

Sem savjeta za javnost koje je prije par dana dala lokalna Služba za zaštitu životne sredine, koji su veoma diskutabilni što je potvrdio već sledeći dan nakon tog saopštenja, u kom je između ostalog preporučeno da se u ,, jutarnjim i večernjim satima ne provjetravaju prostorije “ (!?), nijedna institucija nije našla za shodno da informiše građane o negativnom uticaju povećanih koncentracija suspendovanih čestica na zdravlje ljudi.

Podsjećamo da po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) ne postoji koncentracija PM cčstica koja se može smatrati bezbjedna po ljudsko zdravlje, a mi smo imali situaciju da vrijednosti budu veće od dozvoljenih i po 12 puta.

Porazno je, znajući da građani Pljevalja svake godine u ovom periodu bivaju izloženi povećanim koncentracijama suspendovanih čestica danima, sedmicama i mjesecima, da još uvijek nije uvedeno pravovremeno i adekvatno informisanje o rezultatima ocitavanja automatskih stanica, narocito ako znamo u kolikoj mjeri je stanovništvo (ne)upućeno na internet.

Po nama adekvatno bi bilo oglašavati se nakon svih situacija kada su izmjerene vrijednosti značajno veće od dozvoljenih maksimalnih vrijednosti, uz to dajući savjete kako građani da zaštite svoje zdravlje, a ne one kojima se ponižava njihov intelekt kako doživaljavamo par rečenica na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. To je pisao očigledno neko ko nije morao da prenoći u Pljevljima tokom zimskih mjeseci, ili je otporan na hladnoću pa mu ne treba dodatno grijanje?

Imajući u vidu iskustva razvijenih zemalja, npr. Sjednjenih američkih država, smatramo da je i kod nas potrebno primjeniti standarde kakav je recimo Indeks kvaliteta vazduha (Air Quality Index – AQI) u kom je u više kategorija definisan trenutni status i u skladu sa tim date adekvatne preporuke kako da se stanovništvo zaštiti.

Nadamo se da će nadležne institucije konačno shvatiti da je i neblagovremeno i neadekvatno informisanje itekako jedan od razloga zbog koih od posledica aerozagađenja imamo povecane trendove oboljenja disajnih i kardiovaskularnih organa, te da građani Pljevalja nijesu ,,pokusni kunići“ na kojima se sprovode eksperimenti koliko dugo mogu bez čistog vazduha.

Još jednom apelujemo, poslušajte šta vam se dobronamjerno ukazuje iz civilnog sektora i iskoristite volju i ideje referentnih organizacija kako da se unaprijedi ovaj segment problema.

Ne ponižavajte nas savjetima koji nijesu zasnovani na realnim osnovama i potrebama, jer tako samo produbljujete ionako nagomilano nezadovoljstvo kod građana čija su prava na pravovremeno i adekvatno informisanje kada je kvalitet vazduha u pitanju garantovana i Ustavom.

Tabela PM 10 cestica u PV 06.12. 2014

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.