Pljevlja i Nikšić najzagađeniji

0
15

Pljevlja i Nikšić najzagađeniji

Pljevlja – Kvalitet životne sredine u Crnoj Gori generalno je dobar, uz pojedina povećanja zagađenja u oblasti vazduha, vode i zemljišta, piše u Informaciji o stanju životne sredine u 2014. godini.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović pojasnio je da su se bavili stanjem kvaliteta vazduha, vode, morskog ekosistema, zemljišta, klimatskim promjenama, upravljanjem otpadom, biodiverzitetom, bukom i radioaktivnošću i da je predviđeno 77 mjera za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

“Problem lošijeg kvaliteta vazduha najizraženiji je u Pljevljima i Nikšiću… Broj prekoračenja graničnih vrijednosti zabilježen je i u Podgorici. Prekoračenja se najčešće dešavaju tokom sezone grijanja”, piše u Informaciji.

Navodi se da su najzagađeniji vodotoci, kao i prethodnih godina, Vezišnica i Ćehotina na području Pljevalja, Morača na području Podgorice, Ibar kod Baća i Lim kod Bijelog Polja, dok je kvalitet ostalih voda odličan.

“Sve vrijednosti hranljivih soli, uključujući koncentraciju hlorofila su očekivano povećane u Kotorskom i Risanskom zalivu, budući da se radi o poluzatvorenim bazenima sa slabom cirkulacijom vode… Poseban vid zagađenja predstavlja prisustvo ostataka raznih vrsta čvrstog otpada, a uglavnom plastične i metalne ambalaže na plažama i to posebno na lokacijama Stari Ulcinj i Žukotrlica… Najveće zagađenje ipak dolazi od izlivanja otpadnih voda”.

Kada je riječ o zemljištu, najveće zagađenje potiče iz atmosfere, a 2014. praćeno je stanje u Podgorici, Nikšiću i Pljevljima u kojima se nalaze tri industrijske crne tačke, kao i lokacija na kojoj je realizovano uništavanje municije – na Goliji.

“Povećan sadržaj poliaromatskih ugljovodonika u zemljištu uzorkovanim u naselju Srpska posljedica je emisije iz KAP-a i asfaltne baze. U naselju Rubeža evidentirano je povećanje sadržaja kadmijuma, olova, hroma, nikla, fluora, bakra, cinka i bora, kao i poliaromatskih ugljovodonika i PCB kongenera, u odnosu na normirane vrijednosti, što je najvjerovatnije uticaj procesa u Željezari… U uzorku zemljišta uzorkovanom na Goliji, sadržaj svih ispitivanih parametara je u okvirima normiranih vrijednosti”

Planirano smanjenje emisije gasova za 30 odsto do 2030.

Crna Gora planira da do 2030. za 30 odsto smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u odnosu na 1990. godinu, koja se uzima kao reper za sve zemlje, predviđeno je Nacionalnom startegijom u oblasti klimatskih promjena koju je juče usvojila Vlada.

“Emisija GHG u Crnoj Gori predstavlja 0,007 odsto od ukupnih globalnih emisija i 0,018 odsto od 28 država članica EU. Iako nas to čini malim emiterom, radićemo na smanjenju da bismo ispunili međunarodne obaveze”, kazao je Gvozdenović.

On je ocijenio da je Crna Gora potpuno spremna za međunarodnu konferenciju u decembru u Parizu, gdje se očekuje potpisivanje novog globalnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Gvozdenović je pojasnio da smanjenje od 30 odsto predstavlja “scenario koji podrazumijeva izgradnju drugog bloka Termoelektrane i rad KAP-a punim kapacitetom”.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.