Pljevlja – grad u izumiranju

2
21

Sandžak – Prema rezultatima ovogodišnjeg popisa stanovništva koje je objavio „Monstat“, na teritoriji općine Pljevlja živi 31.060 stanovnika, što je u odnosu na popis iz 2003. godine 5958 stanovnika manje, kada je u Pljevljima živjelo 36.918 stanovnika.

Općina Pljevlja ima 10.790 domaćinstava i 14.030 jedinica za stanovanje, što je poražavajući podatak, jer je 3240 stambenih jedinica napušteno, a radi se o napuštenom seoskom području.

Na gradskom području u pet mjesnih zajednica: Centar, Golubinja, Moćevac, Ševari i Guke živi 19.622 stanovnika, što u odnosu na prošli popis kada je živjelo 21.377 stanovnika, manje za 1755. Statističari su evidentirali da u gradu Pljevljima živi 6647 domaćinstava, smještenih u 7188 stambenih jedinica. Samo u gradu ima 541 stambena jedinica više.

Ovaj podatak daje malo čudnu statističku sliku, a kada sagledamo realnost, on je katastrofalan. Naime, po popisu iz 2003. godine u Pljevljima je živjelo 6568 domaćinstava ili 79 domaćinstava manje nego sada, ali sada je broj stanovnika manji za 1755, što znači da se nastavlja migracija iz sela u grad, ali i da se sve ređe stanovnici odlučuju da stupe u brak.

Na seoskom području živi 11.438 stanovnika, što je za 4103 stanovnika manje, u odnosu na 2003. godinu, kada je na selu živjelo 15.541 stanovnika. U seoskim mjesnim zajednicama evidentirano je 4143 domaćinstva i 6842 stambenih jedinica, što znači da 2699 stambenih jedinica stoji prazno. Zastrašujući je podatak da je između dva popisa 11 seoskih naselja ostalo prazno i statistički izbrisano jer popisivači nisu evidentirali stanovnike. Ova seoska naselja su uglavnom na prostoru Bukovice, i ako se nastavi ovakav trend još 19 seoskih naselja će biti statistički izbrisano, jer su popisivači evidentirali stanovnike, ali ne i domaćinstva.

Od 1991. godine općinu Pljevlja je napustilo oko 10.000 stanovnika. Ovaj podatak, kada su u pitanju Pljevlja, pravi je izazov za stručnjake iz oblasti demografije, jer je zanimljivo na koji će način objasniti kako je u opštini koja daje trećinu bruto nacionalnog proizvoda države u kojoj normalno rade lokalne, državne i javne službe, preduzeća i ustanove, u kojoj je najuspješniji Rudnik uglja, najveći proizvođač struje Termoelektrana, broj stanovnika za 20 godina smanjen gotovo za trećinu. Ove godine je za četiri mjeseca zabilježeno 80 novorođenčadi, što je za desetak manje u odnosu na isti period prošle godine.

Po poslednjem popisu evidentirano je manje stanovnika nego 1931. godine kada je u općini Pljevlja živjelo 31436 stanovnika, što je za 376 stanovnika više nego danas.

Autor: Jakub Durgut


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • Nemoj tako Dino, tebi niko ne brani da se izjašnjavaš kao Bošnjak, ali moraš da shvatiš da su mnogi Muslimani svesni da su nekada bili pravoslavni Hrišćani(neki čak pamte i prezimena pre prelaska na Islam), nova vera im je prirasla srcu ali im je malo neprijatno da kažu kako su sad Bošnjaci.
      Tipičan primer su ti Srpska bratstva u Crnoj Gori Kuči i Rovčani(moje pleme).Polovina Kuča sada su Muslimani, ali niko od njih ne kaže da su Bošnjaci jer im je neprijatno od ostalih saplemenika pravoslavaca koji znaju njihovu kompletnu istoriju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.