Pljevlja čekaju podršku i investitore

0
0

Pljevlja – Svečanom sjednicom Skupštine opštine u u Pljevljima je obilježen Dan opštine.

Period između dva praznika obilježila je naslijeđena teška finansijska situacija, a prethodna godina biće zapamćena i po elementarnim nepogodama i nastojanjima da lokalna vlast stabilizuje stanje javnih finansija. Uprkos tome, izmireni su brojni dugovi iz prethodnog perioda, a realizovano je, započeto i nastavljeno više poslova usmjerenih na poboljšanje kvaliteta življenja.

Ogromni resursi

Zadovoljstvo onim što je urađeno između dva praznika izrazio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

– Želim da iskažem očekivanje da će se zaista izuzetni resursi Pljevalja iskoristiti i obezbijediti bolji kvalitet života i bolji ekonomski ambijent u Pljevljima – rekao je predsjednik Crne Gore.

Vujanović je naglasio da postoji mnogo ambicioznih planova koji su ujedno i realni.

Sistem otpadnih voda

– Mislim da će, uz dobru komunikaciju opštine, Vlade i svih onih donatora koji su spremni i kroz organizacije kroz koje djeluju i pomažu lokalnu upravu i infrastrukturu, Pljevlja imati svoj razvoj koji zavređuju njegovi resursi – rekao je Vujanović.

Predsjednik opštine dr Miloje Pupović istakao je da se ovih dana izvode glavni građevinski radovi na Trgu „13. jul”, u okviru projekta pod nazivom „Modernizacija gradske saobraćajne infrastrukture u opštini Pljevlja”.

– Ukupna vrijednost je 850.000 eura, od čega je Evropska komisija obezbijedila 74 odsto sredstava, Vlada 20, a opština šest odsto sredstava. Radovi idu predviđenim tempom. Direkcija javnih radova finansira rekonstrukciju Ulice Voja Đenisijevića. Radovi su u toku. Radimo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Ulice Kralja Petra, Tršove i Trga patrijarha Varnave – rekao je predsjednik opštine.

On je podsjetio da se ovih dana očekuje početak infrastrukturnih radova na projektu izgradnje sistema za upravljanje otpadnim vodama ukupne vrijednosti 11,635 miliona eura i prema predviđanjima projekat bi trebalo da bude realizovan za 40 mjeseci.

– Evropska investiciona banka je početkom septembra dala saglasnost opštini Pljevlja za sprovođenje odluka nabavke za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnju glavnog gradskog kolektora i usluge nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora – rekao je Pupović.

Od ostalih značajnijih projekata predsjednik pljevaljske opštine pomenuo je izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog centra, projekat rekonstrukcije Doma kulture, kao i izradu projektne dokumentacije za Dom za stare, koja se radi u saradnji sa kancelarijom Evropske komisije.

Nezaposlenost

Kao najveći problem u opštini, dr Miloje Pupović označio je nezaposlenost.

– Prema podacima biroa rada od 12. novembra ove godine, stopa nezaposlenosti u Pljevljima je 22,8 odsto i najveća je u Crnoj Gori. Na birou rada evidentirano je 2.640 lica koja traže posao. Od toga je 255 sa završenim fakultetom, a 929 sa završenom srednjom školom – rekao je Pupović.

Kad je u pitanju finansijska situacija u opštini, Pupović je istakao da će u naredne četiri godine 40 do 50 odsto prihoda morati biti korišćeno za izmirivanje već stvorenih obaveza, ukoliko se ne obezbijede neki drugi izvori finansiranja opštine, što je u nadležnosti države.

– Od Podgorice očekujemo dovođenje kredibilnih investitora u grad i da im se pojednostave i skrate procedure oko davanja dozvola za rad. Insistiramo na decentralizaciji i supsidijarnosti po evropskim standardima. Očekujemo ispunjenje svih obaveza prema opštini po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave u skladu sa posebnim zakonom i Zakonom o životnoj sredini – rekao je Pupović.

Svečana sjednica počela je intoniranjem himne u skraćenoj verziji koju su ispoštovali i odbornici Nove srpske demokratije. Sjednici su, pored predsjednika Crne Gore, prisustvovali i predstavnici Vlade, Vojske, diplomatskog kora, političkih partija, vjerskih zajednica i drugi gosti.

(RTCG)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.