Pljevlja: Akademski centar nema ko da plaća

0
12

Pljevlja – Najviše pažnje i vremena na 18. sjednici Skupštine općine odbornici su posvjetili prvoj tački dnevnog reda – izvještaju o izgradnji i funkcionisanju Akademskog centra općine Pljevlja.

Rješenjem predsjednika općine od 23. aprila ove godine formiran je stručni tim u cilju izrade izvještaja, kao i prijedloga zaključaka o opravdanosti daljeg postojanja studijskog programa Mašinstvo i studijskog programa Menadžment u kulinarstvu.Akademski centar je do sada općinu koštao oko 2,5 miliona eura, a za skupštinsku većinu upitno je i pitanje vlasništva nad objektom koji je Ministarstvo odbrane ustupilo općini na privremeno korišćenje, kao i to što opština finansira ovu visokoškolsku ustanovu.

Prije razmatranja prve tačke dnevnog reda, odbornici DPS-a i SDP-a zatražili su pauzu i pozvali kolege iz koalicije Bolja Pljevlja – bolja Crna Gora da obiđu Akademski centar jer, kako su rekli, mnogi od njih nijesu nikad ni bili tamo.

Nakon pauze uslijedila je rasprava tokom koje su iz koalicije Evropska Pljevlja iznijeli tvrdnju da lokalna vlast želi da ukine studije.

– Nameće se zaključak da se radi o prijetnji – ako ne finansirate, mi ćemo ukinuti. Radi se o vrsti ucjene i pritiska na Vladu. Zašto ranije SO nije raspravljala na ovu temu, a takođe ste imali većinu? Da li opština štedi tako što povećava broj zaposlenih i jesu li plate zaposlenima u lokalnoj upravi prioritet općine – zapitao je odbornik Mervan Avdović.

On je rekao da u izvještaju nema ni riječi o tome kako je Akademski centar uticao na život mladih u Pljevljima, te da je jedan od razloga zašto DPS neće glasati za njegovo usvajanje taj što je polovičan, a drugi što se želi zatvoriti Akademski centar.

Iz koalicije Bolja Pljevlja – bolja Crna Gora odgovorili su da pitanje nije da li će biti zatvoren Akademski centar, već ko će da ga finansira, te da na osnovu prihoda koje ima općina ne mogu ni rupe na ulicama zakrpiti jer ih je prethodna izvršna vlast dovela u dužničku krizu.

Iz DPS-a su odgovorili da je dosta bilo analiza o tome šta je prethodna vlast radila.

– Red je da analiziramo i šta ste vi uradili, već šest mjeseci ste na vlasti – kazao je odbornik Faik Muhović.

Predsjedniku općine je zamjereno što u sastavu tima za izradu ovog izvještaja nije bilo nikoga iz prosvjete, NVO, koalicije DPS- SDP, kao ni predstavnika građana.

Ni SDP nije bila za usvajanje izvještaja jer, kako su rekli, ima karakter informacije sa zaključcima koji su totalni promašaj zadate teme.

Nakon još jedne pauze izvještaj je ipak usvojen, sa sljedećim zaključcima: odjeljenje Mašinskog fakulteta nastavlja rad u školskoj 2012/2013. godini; ovlašćuje se predsjednik opštine da može potpisati ugovor sa Mašinskim fakultetom o nastavku studija u Pljevljima u školskoj  2012/2013. godini; studijski program Kulinarski menadžment hotelsko – edukativnog centra Miločer nastavlja rad u 2012/2013. godini, uz razmatranje postojećeg ugovora; ovlašćuje se predsjednik opštine i predsjednik SO da obave razgovor sa Ministarstvom prosvjete o načinu finansiranja i vrsti studijskih programa u Pljevljima.

O eventualnim izmjenama uslova upisa, uvođenju novih studijskih programa i broju studenata sporazumno će odlučivati opština Pljevlja, Univerzitet i Ministarstvo prosvjete. Zadužuje se predsjednik opštine da u što kraćem roku obavi razgovor sa ministrom odbrane u cilju rješavanja vlasništva nad dijelom kasarne „Vladimir Knežević Volođa“, koji je dat na privremeno korišćenje opštini za otvaranje Akademskog centra.

Na sjednici je usvojena i inicijativa Udruženja Pljevljaka u Beogradu o davanju podrške otvaranju generalnog konzulata Republike Srbije u Pljevljima, iako su odbornici DPS –a tražili da se ta tačka povuče sa dnevnog reda. Kako su rekli, nije pripremljena ni po zakonu, ni po Statutu SO, već se radi o miješanju u unutrašnju politiku susjedne države. Iz tih razloga odbornici DPS –a i SDP-a napustili su Skupštinu kad je na red došla ta tačka.

Odbornici su, između ostalih, donijeli i odluke o porezu na nepokretnosti, prijedlog odluke o naknadi za komunalno opremanje zemljišta, o naknadi za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva i putnog zemljišta na području općine Pljevlja.

Pismo studenata Mašinskog fakulteta

Prije zasijedanja SO, studenti Mašinskog fakulteta u Pljevljima obratili su se otvorenim pismom predsjedniku općine dr Miloju Pupoviću.

– Umjesto da buduće generacije i građane Pljevalja rasteretite troškova finansiranja i školovanja djece, vi želite da primorate građane, kao i nas studente, na školovanje u drugim općinama ili državama, i time uvećate naše izdatke – kaže se u pismu koje su potpisala 63 studenta.

Kao svjedoci negativnih rezultata demografskih kretanja u Pljevljima, studenti zamjeraju predsjedniku općine da, umjesto da se otvaraju novi studijski programi i zadržavaju budući studenti, stavlja u drugi plan želje i potrebe mladih ljudi ovog grada.

– Akademski centar u Pljevljima, koji je otvoren 2008. godine, do danas je upisao stotine mladih ljudi, a svake godine povećava se interesovanje za postojeće studijske programe. Imajući u vidu da smo industrijski centar Crne Gore, sa potencijalima iz oblasti energetike, rudarstva, drvne industrije… otvaranjem Centra napravljen je veliki iskorak u prevazilaženju zaostajanja Pljevljaka u visokoškolskom obrazovanju i probuđena nada za kvalitetniji život omladine iz ove općine – navodi se u obraćanju studenata Mašinskog fakulteta.

Na kraju, studenti su izrazili nadu da će lokalne strukture vlasti još jednom razmisliti o posljedicama ukidanja Akademskog centra, jer bi, smatraju, to bilo neodgovorno za dalji razvoj Pljevalja.

Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.