Pljevaljsko selo Zbljevo broji posljednje dane

0
24

Pljevaljsko selo Zbljevo broji posljednje dane

Pljevaljsko selo Zbljevo uskoro će ostati pusto nakon što Elektroprivreda ekspropriše imovinu tridesetak mještana, čije se kuće nalaze u blizini deponije na Maljevcu.

Na tu deponiju Termoelektrana odlaže pepeo i šljaku, koja nastaje kao produkt u radu pljevaljskog bloka.

Mještanin sela Vladimir Stanimirović kaže da Zbljevljani očekuju da će selo biti iseljeno do kraja godine, dok iz Elektroprivrede ne preciziraju kada bi to moglo da se dogodi.

Stanimirović kaže da je komisija Elektroprivrede popisala nepokretnosti tridesetak domaćinstava, koja se nalaze na udaljenosti do 300 metara od deponije.

Prema Zakonu deponija mora biti udaljena minimum 300 metara od naseljenih mjesta i poljoprivrednih površina namijenjenih uzgoju povrća.

“Žao nam je što moramo napustiti naša ognjišta, ali je život pored deponije više nemoguć. Mi smo odavno ukazivali na taj problem, ali do sada niko nije reagovao i pokušao da nam pomogne“, ističe Stanimirović i tvrdi da su mnogi mještani sela umrli od najtežih bolesti, a da je uzrok tome deponija. 

Više od 30 godina traje borba mještana Zbljeva za zdravu životnu sredinu. Uputili su brojne pozive i obraćanja svim relevantnim državnim institucijama. Zbog velikog zagađenja posebno tokom vjetrovitih dana, više puta organizovali su blokadu deponije, a ne rijetko policija ih je privodila.

“Još ne znamo po kojim cijenama će eksproprisati imanja. Zadovoljni smo kako je proteklo popisivanje naše imovine, a očekujemo da ćemo biti zadovoljni i sa cijenama koju će ponuditi EPCG za naša imanja, kuće i pomoćne objekte“, rekao je Stanimirović.

Iz EPCG Vijestima nisu odgovorili po kojim će cijenama eksproprisati imanja u Zbljevu, osim da će za te namjene izdvojiti oko pet miliona eura.

“Kada je riječ o eksproprijaciji, odnosno otkupu zemljišta i objekata u okolnoj zoni oko deponije, uključujući i zaštitnu zonu, taj proces će biti realizovan u skladu sa pravilima Svjetske banke t.j. Okvirnom politikom raseljavanja Svjetske banke i Akcionim planom raseljavanja. Nacrt dokumenta se trenutno usaglašava sa stručnjacima Svjetske banke a u narednih dva mjeseca se očekuje održavanje javnih konsultacija sa predstavnicima mještana, t.j. javne rasprave na kojoj će biti prezentovan i broj domaćinstava, zemljišta, kuća, objekata koji će biti eksproprisan po pravilima Svjetske banke. Tek nakon potpune finalizacije ovog transparentnog procesa, u kojem će učestvovati sve zainteresovane strane, počeće realizacija aktivnosti”, saopštili su iz EPCG.

Stanimirović je kazao i da će biti eksproprisane i nepokretnosti na udaljenosti do 350 metara, jer je prema zakonu to obaveza ukoliko se utvrdi da vlasnik nema ekonomskog interesa da koristi preostali dio imanja, ako mu je veći dio oduzet.

“Dio kuća je ostao nepopisan, jer se nalaze na udaljenosti većoj od 300 metara. Imanja su popisana, a mještani će podnijeti i zahtjeve da im se i kuće oduzmu, s obzirom da nema ekonomskog interesa da ih zadrže, ako se ekspropriše zemljište”, ističe Stanimirović.

Dok ih ne isplate, neće dozvoliti da koriste imanja

Stanimirović je kazao da neće dozvoliti EPCG da koristi njihova imanja dok u potpunosti ne isplate mještanima pravičnu naknadu.

Elektroprivreda planira da odlaže pepeo i šljaku iz Termoelektrane na Maljevcu do 2023. godine.

Za te namjene EPCG u naredne četiri godine izdvojiće 19 miliona eura.

Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.