Plav: Sturčni seminar Ne nasilje

0
9

Plav – Koper, 3.4.2013.- Povodom sprovođenja kampanje protiv nasilja u okviru razvojnog projekta »Od okoliša do porodice « 9. 4. 2013. u 9. sati u Plav održaće se stručni seminar NE-NASILJE. Projekat izvodi Zavod Krog u saradnji s Zavod Emma, Centar za socijalni rad Plav, SOS telefon Plav i Opštinom Plav uz potporu Ministarstva za vanjske poslove Slovenije.

U okviru kampanje biće prikazan video spot protiv nasilja koji se već tri godine prikazuje na slovenačkim televizijskim stanicama, kao dio kampanje. Video spot je u saradnji sa Zavodom Emma snimljen sa sportašem svjetskog formata, Primožem Kozmusom.

Kampanja protiv nasilja u porodici pridonosi povećanju vidljivosti ove pojave i suzbijanju stereotipa koji su vezani za ovaj društveni problem. Nasilje nad ženama i djevojčicama problem je globalnih razmjera. Istraživanja pokazuju da oko 70% žena u tijeku svog života doživi nasilje od strane muškaraca – većinom supruga, intimnih partnera ili nekoga koga poznaju. Prema podacima Ujedinjenih nacija, među ženama starosti između 15. i 44. godine, čin nasilja prouzrokuje više smrtnih slučajeva i invaliditeta, nego primjerice saobraćajni udesi i ratovi zajedno. Nasilje je vjerojatno najistrajniji vid kršenja ljudskih prava koji danas poznajemo a koji razara društvo i zaustavlja razvoj.

Neprihvatljivo je da većina nasilja ostaje neregistrovana. Većina pravnih sistema nasilje u porodici smatra krivičnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti se mehanizmi ponekad nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizovale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u porodici. Skloništa su organizovana po principima ženske podrške, suodgovornosti i međusobne saradnje.

Uz informisanje mediji mogu pomoći da se javnost obrazuje, da je nasilje nad ženama krivično djelo, da se ženama žrtvama nasilja pokaže da ne treba da trpe nasilje i da se one informišu o tome kome se mogu obratiti po pomoć. Podrška medija je značajna i kad je u pitanju praćenje kvaliteta rada institucija koje treba da pružaju zaštitu i podršku ženama žrtvama nasilja. Imajući u vidu utjecaj i značajnu ulogu medija u promociji ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i potjecanju građanske inicijative, pozivamo sve medije da pruže podršku kampanji protiv nasilja u porodici u vidu emitovanja televizijskog spota u trajanju od 30 dana.

Cilj kampanje je da se ukaže na rizik u kom se žrtve nasilja nalaze kada se odluče da prekinu krug nasilja. Istovremeno, ona ukazuje da u trenutku kada se žrtva odluči da prekine nasilje, potreban je primjeran odaziv i podrška zajednice i društva.

(SandžakPress)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.