Plav i Gusinje se dijele bez posrednika: Arbitraža za Berane i Petnjicu

0
6

Plav i Gusinje se dijele bez posrednika: Arbitraža za Berane i Petnjicu

Sandžak – Razgraničenje između opština Berane i Petnjica biće povjereno arbitraži, dok se u Opštini Plav još uvijek nadaju da posao oko razgraničenja i podjele imovine i zaposlenih sa Opštinom Gusinje mogu riješiti bez posredovanja sa strane.

Nakon što dogovori između Berana i Petnjice nijesu završeni sporazumno, Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o teritorijalnom razgraničenju i podjeli imovine između ovih dviju opština i donijela odluku da se obrazuje Arbitražna komicija za teritorijalno razgraničenje.

Prema ovoj odluci predsjednik ove komisije je direktor Uprave za nekretnine, dok su članovi predsjedici opština i skupština opština Berane i Petnjica, direktor Direkcije za imovinsko pravne poslove u Ministarstvu finansija, generalni direktor Direkcije za državnu upravu i lokalnu samoupravu u MUP, generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije i generalni direktor Direktorata za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Vlada je obavezala Ministarstvo finansija da obezbijedi sredstva za rad Arbitražne komisije i naknade predsjednku i članovima.

Ta Komisija je dužna da Vladi u roku od šezdeset dana dostavi odluku o teritorijalnom razgraničenju između opština Berane i Petnjica, a Ministarstvo finansija i MUP da nakon toga dostave predlog o obrazovanju arbitražne komisje za podjelu imovine uzmeđu ovih opština.

Zakon kaže da je odluka koju donese arbitarža konačna  i da ima snagu sudskog poravnanja.

Petnjica se u novembru 2013. godine izdvojila iz teritorije opštine Berane, a dvije lokalne uprave su pitanje podjele teritorije i imovine pokušale najprije da riješe formiranjem komisija koje su zajednički radile i izlazile na teren, ali nije došlo do dogovora.

Iz Opštine Berane sada insistiraju da abitraža što prije završi posao, jer se jedan broj zaposlenih koji rade u Petnjici još uvijek nalazi na platnom spisku u Beranama, što predstavlja veliki izdatak u vrijeme kada se ova opština nalazi u finansijskim probelamima.

„Mi smo samo za prošlu godinu za devetnaest radnika koji rade u Petnjici, u Centru za kulturu, zatim za radnike na održavanju lokalnih puteva i matičare, izdvojili 120 hiljada eura“,   kazao je “Vijestima” sekretar za društvene djelatnosti u Opštini Berane Dragan Bogavac.

Petnjica i Gusinje su dvije najmlađe opštine u Crnoj Gori. Gusinje se iz teritorije Plava izdvojilo početkom 2014, a lokalne vlasti su konstituisane nakon izbora u martu prošle godine.
I Petnjica u Gusinje imale su status opština do 1957. godine, kada su pripojene Beranama, odnosno Plavu. 

Petnjica je malena varoš sa svega petsto žitelja, a na području koje će obuhvatiti ova opština živi ukupno 6,7 hiljada stanovnika. 

Na području opštine Gusinje živi nešto preko četiri hiljade stanovnika, od čega prema posljednjem popisu 1,7 hiljada živi u gradskom naselju.

Plavljanima i Gusinjanima arbitraža o razgraničenju nije potrebna

Dok Berane i Petnjica posao podjele imovine povjeravaju arbitraži, u Plavu i Gusinju se nadaju da arbitraža neće biti potrebna.

Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović (BS) “Vijestima” je rekao da pregovori sa Gusinjem idu zasada dobro, i da se nada da arbitraža neće biti potrebna. „Mi se nadamo da možemo bez arbitraže da uradimo posao razgraničnja i podjele imovine i zaposlenih. Zajedno sa komšijama u Gusinju formirali smo dvije komisije. Jednu za teritorijalno razgraničenje, a drugu za podjelu opštinskih namještenika. Komisije su se već nekoliko puta sastale i zasada nema problema za koje mislimo da ne mogu da se riješe u pregovorima”, rekao je Šahmanović. 

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.