Pjesmom do imena

0
9

Južni Sandžak – Prije početka programa, u ime organizatora ove večeri Bošnjačkog savjeta pozdravleni su brojni musafiri:  Vjerski poglavari, predstavnici države Crne Gore, predstavnici države Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog kora  akreditovani  u Crnoj Gori, kao i predstavnici Crne Gore akreditovani u inostranstvu, predsjednici i potpredsjednici opština, narodni poslanici Skupštine Crne Gore, članovi Bošnjačkog savjeta,  predsjednici iseljeničkih klubova Bošnjaka, predstavnici crnogorskih institucija, predstavnici nacionalnih institucija iz Bosne i Hercegovine,  javni i kulturni radnici, te ugledni pojedinci  koji su svojim prisutstvom učinili čast ovom skupu. Pozdravljamo su predstavnici medija, kao i brojni posjetioci.

Nakon pozdravnih riječi, voditelj dalje besjedi: ”Danas kada znamo ko smo i što smo i kuda idemo , okupili smo se ovdje  da otvorimo sehare naše kulturne riznice, da pozdravimo haznadare ovoga blaga, da svi zapjevamo, pjesmom razgalimo  srca”.

Poslije ovih lijepih riječi najavljeni su učesnici:

Kemal Monteno

–          Hajrudin Hari Varešanović
–          Al Dino
–          Rizo Hamidović
–          Safet Drljan
–          Ismet Agović
–          Enver Behljuljević
–          Zikret Murić
–          ˝BJELOPOLJSKI TAMBURAŠI˝
–          ˝BULBULICE˝ – Zagreb
–          ˝PLJEVALJSKI TAMBURAŠI˝
–          KUD ˝VRELO IBRA˝ – ROŽAJE


Zabavni dio programa otvorio je Ismeta AGOVIĆA, koji uz rijedak bendžo instrument,  zanimljivog naziva ˝džumbus˝, izvodi izvorne, skoro izgubljene pjesme – ˝kuca u saz˝.

U nastavku programa organizator večeri je upoznao prisutne da je briga o baštini i nasljeđu jedna od brojnih obaveza Bošnjačkog savjeta, kao najviše i jedine organizovane institucije Bošnjaka u Crnoj Gori. Takođe je istaknuto da zadatak ove institucije nije samo promocija kulturnog nasljeđa svog naroda, već i odavanje priznanja onima koji su svojim stvaralaštvom i svakodnevnim pregnućem zaslužili da ostanu u sjećanju tog naroda – dodjeljivanjem priznanja za različite oblike stvaralaštva.

U  tom smislu , Bošnjački savjet u Crnoj Gori je prije dvije godine ustanovio  nagrade  za različite oblasti stvaralaštva, imenovao ih imenima   značajnih  ljudi iz svoje istorije. Na sjednici Bošnjačkog savjeta od 24. 01. 2009. godine donijeta je odluka da se  ustanove sljedeće nagrade:

POVELJA  RIFAT BURDŽOVIĆ –TRŠO

Dodjeljuje se pojedincima ili institucijama za doprinos u oblastima javnih djelatnosti, politike, ljudskih prava i za doprinos razvoju ideje multietničkog i multikulturnog društva, za istinito svjedočenje o stradanju Bošnjaka , za borbu protiv naciofašizma, širenja ksenofobije , vjerske i nacionalne diskriminacije.

NAGRADA HUSEIN BAŠIĆ

Dodjeljuje se stvaraocima iz oblasti književnosti, svake druge godine za djela u kojima se afirmiše bošnjačka tradicija i kultura.

POVELJA HUSEIN PAŠA BOLJANIĆ

Dodjeljuje se zaslužnim pojedincima i organizacijama za oblast obnove, zaštite  i popularizacije kulturno – istorijskog  graditeljskog nasljeđa orijentalno-islamske tradicije, za arhitektonska rješenja u skladu s tom tradicijom.

NAGRADA AVDO MEĐEDOVIĆ

Dodjeljuje se pojedincima ili institucijama za posebne rezultate ostvarene u izučavanju epske i  usmene tradicije i običaja  Bošnjaka u Crnoj Gori.

POVELJA   HAMDIJA  ŠAHINPAŠIĆ

Dodjeljuje se pojedincima ili institucijama za posebne rezultate ostvarene u izučavanju, promociji i za afirmaciju etnomuzikološkog nasljeđa Bošnjaka u Crnoj Gori.

Izvor: Bošnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.