Pismo upućeno ministru finansija od strane Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori

0
16

Južni Sandžak – Poštovani,
Uvidom u obrazac P-1 za popis stanovništva 2011. godine, shvatili smo da Monstat namjerava da prikupi podatke o državljanima Crne Gore koji se, u momentu popisa, nalaze van Crne Gore, samo na 6 od ukupno 35 pitanja. To se može zaključiti po instrukciji popisivaču, koja je data na obrascu nakon pitanja 6.3.

S druge strane, Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini (“ Sl.list CG” broj 41/10,…75/10 ) u članu 5 stav 2 tačka 3) Zakona propisuje obavezu da se za ova lica , pored podataka koji se prikupljaju za lica koja žive u Crnoj Gori, prikupljaju i dodatni podaci o nazivu strane drzave, dužini boravka i namjeri daljeg boravka u inostranstvu.
Uostalom, podsjećamo da je na osnovu vrlo sličnog zakonskog osnova, popis stanovništva u 2003. godini izvršen tako što su kumulativno prikupljeni svi predviđeni podaci iz člana 4 tada važećeg Zakona, za razliku od onoga što se namjerava uraditi na ovom Popisu.
Mislimo da je Monstat, mimo ovlašćenja, redukovao broj pitanja za ovu kategoriju lica obuhvaćenih popisom i tražimo da preispitate pristup i sami obrazac P-1. te da nakon toga dosljedno primijenite Zakon.
Sem zakonskog i važni praktični razlozi traže da se ispravi ova greška, čime bi se obezbijedilo da prikupljeni podaci budu potpuno uporedivi sa ranijim, te kako bi se povećala njihova upotrebljivost za vođenje javnih politika, pored ostalih, politike saradnje sa dijasporom i manjinske politike.
Strategijom saradnje sa dijasporom za period 2010.-2013. godinu, Vlada Crne Gore se opredijelila za što bolju saradnju sa dijasporom, a jedan od više ciljeva Strategije je da ”dijaspora bude aktivni sudionik društveno-ekonomskih prilika u Crnoj Gori”. Preduslov je da se ostvare što tješnji odnosi na relaciji institucije zemlje porijekla-pripadnici dijaspore, da se utvrdi njen broj, politička, ekonomska, kulturna …snaga, kao i njene specifične osobenosti. Dakle, za početak, da se popiše na način da saznamo što više potrebnih podataka koji je određuju kao takvu.
Takođe, Monstat se u Parlamentu obavezao da pozove pripadnike naše dijaspore da se uključe u popis stanovništva, dostavljanjem traženih podataka svojoj porodici i bliskim srodnicima pa očekujemo da na adekvatan način to što prije i učinite.
Iz svega prethodno rečenog kao institucija zainteresovana za rezultate popisa i sudbinu naše dijaspore, tražimo:
1. Da se saglasno zakonu popis dijaspore obavi na način predviđen Zakonom o popisu stanovništva 2011, god.
2. Da se, ukoliko to nije moguće, popis dijaspore izvrši posredstvom crnogorskih diplomatskih predstavništava u inostranstvu, što je ujedno i zahtjev naše dijaspore.
S poštovanjem,

Predsjednik Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori
Prof. dr Šerbo Rastoder

Podgorica, 17.03.2011. godine

Izvor: Bosnjaci.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.