Pismo KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA Visokom Predstavni​ku u BiH Valentinu Inzku

5
6

BiH – U ime Bošnjaka u Sjevernoj Americi, Australiji, i žrtava genocida i etničkog čišćenja obraćamo Vam se kao nadležnom autoritetu za sprovedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma da spriječite zakonodavne prekršaje ljudskih prava Bošnjaka u dijaspori vezano za popis stanovništva i oporezivanje imovine u manjem entitetu u BiH.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za istraživanje Genocida Kanada, Bosansko američki institut za genocid i edukaciju (BAGI),i Vijeće BH Organizacija Australije (VBHOA) oštro osuđuju usvajanje amandmana o brisanju člana 48 iz Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava, i stanova u BiH od strane Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.

Ovim se članom uvjetovalo da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1990 godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica. Ovaj čin predstavlja de facto legalizaciju kampanje etničkog čišćenja i genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u periodu 1992 – 1995 godine. Aneks VII Dejtonskog sporazuma je i dalje ignoriran od strane političara u BiH i međunarodne zajednice, uključujući i Ured Visokog Predstavnika (OHR) čime se nastavlja destrukcija Bosne i Hercegovine i narušavaju osnovna ljudska prava povratnika.

Gospodine Incko, zahtjevamo od Vašeg Ureda konkretne korake da se spriječi brisanje ovog člana.. Kontinuirana opstrukcija Aneksa VII od strane predstavnika RS nedostatkom osnovnih sigurnosnih i ekonomskih uvjeta za povratak Bošnjaka na njihove posjede u Republici Srpskoj znači da je Dejtonski sporazum prekršen i popis stanovništva, domaćinstava, i stanova u BiH ne može biti sproveden.

U ovom slučaju, tražimo od Vas da zaštitite prava izbjeglih bh. građana, a posebice Bošnjaka, od predstavnika RS, kao i od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu koji su zbog sitnih političkih interesa kompromitovali povratak izbjeglih Bošnjaka u RS i njihova ljudska prava na ovom teritoriju BiH. Brisanje člana 48 vraća žrtve genocida i agresije u vrijeme ratnog perioda kada su srpski vojnici prisiljavali Bošnjake na odricanje imovine. Agresija na BiH se nastavlja političkim metodama dok se predstavnici Bošnjaka u BiH svjesno odriču Bošnjaka i bošnjačke imovine u RS u korist svojih političkih pozicija u Federaciji BiH.

Također tražimo od Vašeg ureda da zaustavi anti-Dejtonske akcije predstavnika RS u vezi oporezivanja imovine Bošnjaka u RS. Vlasti RS koriste trenutnu situaciju u kojoj ne postoji zajednički zakon na čitavoj teritoriji Republike BiH o oporezivanju nekretnina, te zloupotrebljavaju ovu zakonsku odredbu ne koristeći iste porezne stope za osobe koje žive na teritoriji manjeg entiteta i za osobe koje imaju imovinu u RS, ali im je prebivalište van manjeg entiteta. Uzimajući u obzir geografsku udaljenost prognanih Bošnjaka u dijaspori, i kulturu mita i korupcije činovnika, legalni vlasnici imovine u RS se dovode pred svršen čin i onemogućava im se povratak njihovog vlasništva, koje im je već jednom bilo oteto u toku agresije i genocida tokom 90tih godina.

Ovaj oblik administrativnog dovršavanja genocida je moguć, jer BiH i njeni državni organi ne funkcionišu na prostorima manjeg entiteta i čelnici istog dosljedno onemogućavaju rad kako državnih tako i svih ostalih organa kojima je zadatak da uspostave normalno djelovanje izvršnih organa vlasti sa ciljem euro-atlantskih integracija BiH u NATO i EU.

Zbog političke inertnosti ili nesposobnosti bosnjačkih političara u BiH, jedina nada za prognane Bošnjake predstavlja Ured Visokog Predstavnika koji je nažalost oslabio u zadnjem periodu zbog nedostatka angažmana medjunarodne zajednice. Pozivamo vas da zaustavite ovu agresiju na protjerane Bošnjake i da poduzmete sve korake, uključujući i bonske ovlasti, da se spriječi nastavak agresije i etničkog čišćenja Bošnjaka u RS.

S poštovanjem,

Haris Alibašić, Predsjednik KBSA
Emir Ramić, Direktor IRGC
Sanja Drnovšek, Direktorica BAGI
Senada Softić-Telalović, Predsjednica VBHOA

Izvor: Bosniak.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. POKRET za SPAS BiH trazi pod hitno da se sklone iz politike IZRODI BOSNJAKA koji slijede Fikreta Abdica koji rade za druge protiv interesa BOSNJAKA!
  BOSNJACI nista bolje ne mogu ocekivati od prodanih i korumpiranih lidera Izetbegovica, Tihica,Radoncica,
  Ugljanina,Ljajica,Zilkica..!
  POKRET predlaze da BANU sazove SABOR BOSNJAKA i pod hitno da se donese strategija BOSNJAKA , postave konkretni ciljeve i precizno isprogramiraju sve aktivnosti do detalja i krene bruzo u AKCIJU da se sprijeci RASPAD BiH i protjerivanje BOSNJAKA sa svojih vijekovnih ognista iz SANDZAKA i BiH!
  Nece u ime nase niko posao odraditi ,niti treba traziti i ocekivati pomoc od onih koji svojom politikom nagradjuju GENOCID i PROGON!
  Od ODLUCNOSTI i JEDINSTVA BOSNJAKA i drugih patriota BiH najvise zavisi stabilnost i OPSTANAK BiH i BOSNJAKA u SANDZAKU! Bosnjaci ako ovako nastave da rade pogresno izuzetak je VIZIONAR Muftija Zukorlic i ljudi oko njega iz BKZ ostace uskoro bez svoje drzave BiH imacemo sudbinu KURDA!
  KRANJE je vrijeme da se osvijestimo i da slijedimo put VIZIONARA Muftije Zukorlica i njegovog tima patriota iz BKZ!
  PRVI KORAK ka uspijehu je glasati za BDZ u SANDZAKU na slijedecim izborima!!!
  BDZ je garant OPSTANKA BOSNJAKA i nase sigurne BUDUCNOSTI u SANDZAKU!!!

  0

  0
 2. Postovani GANDI,sam si nabrojao nase izrode u BiH a ja bih dodao jos ove “nase” Ljajice,Ugljanine i Jusufspahice.Dok ta ekipa odlucuje o nasoj buducnosti bice nas sve manje i manje.Meni licno je jedina nada jos BDZ i sve ostalo sto je Muftija okupio oko sebe.Potrebno je Bosnjacima utuviti u glavu da je dosao poslednji cas i da REFERENDUMSKO pitanje glasi:”ili ce nas biti ili nece”.Naravno i Bosnjaci iz Bosne se moraju kolektivno prikljuciti i dati nekoj nasoj ustanovi(kao na pr.BANU) sve ovlsati da ucrta i prati put nase politike a pogotovu politicara.
  Ako se to ne dogodi onda tesko nama tj nasoj deci.

  0

  0
 3. BiH ide ka RASPADU!!!
  Nista konkretno ne cine lidri Bosnjackih stranaka Tihic,Izetbegovic, Radoncic,Lagumdzija ..
  da SPRIJECE RASPAD BiH! Dok se korumpirani i razjedinjeni lideri Bosnjaka medjusobno svadjaju radi fotelja , ustasko -cetnicka koalicija Covic -Dodik odradjuje posao koji vodi RASPADU BiH! Ako Bosnjaci i drugi kojim je stalo do BiH nesto konkretno ne preduzmu , osta cemo uskoro bez DRZAVE BiH imacemo sudbinu KURDA postacemo lutajuci narod!!!
  POKRET za SPAS BiH poziva sve one kojim je stalo do BiH da ODLUCNO SPRIJECIMO RASPAD BiH da sprijecimo ustasko-cetnicku koaliciju u REALIZACIJI dogovora Tudzman-Milosevic koju podrzavaju neki korumpirani zvanicnici evrope!
  Kranje je vrijeme da Bosnjaci prestanu da ocekuju da drugi EU i visoki predstavnik odradjuje za nas posao!
  BOSNJACI su doterani uza zid i nemaju vise kud ili cemo ODLUCNO sa rijeci prijeci na dijelo ili cemo ostati bez svoje drzave uskoro!
  VRIJEME je da ODLUCNO krenemo u SPAS BiH i da prestanemo da se nadamo da ce bilo ko odraditi nas posao!!!
  EU priznaje rezultae GENOCIDA i PROGONA i precutno odobrava i podrzava legalizaciju GENOCIDA za sto ima saglasnost vecine lidera Bosnjaka Tihica,Izetbegovica, Radoncica…
  Nama su a ne EU nasi najbolji sinovi koji su svoje zivote ugradili u temelje BiH ostavili u AMANET da cuvamo i sacuvamo BiH!!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.