Petnjica: Smeće odvoze samo iz centra, dok po okolini niču divlje deponije

0
4

Petnjica: Smeće odvoze samo iz centra, dok po okolini niču divlje deponije

Petnjica – Za dvije i po godine od kada je dobila status opštine, lokalna uprava u Petnjici malo je toga uradila da zaštiti životnu sredinu, tvrde tamošnji ekolozi. Osim odvoženja smeća iz centra opštine, lokalna vlast, kako kažu, ne vodi brigu o velikom broju divljih deponija koje gotovo svakodnevno niču pored puteva i rijeka. A smeće gdje mu nije mjesto bacaju svi.

“Vidi se da se sipa sa širih područja i iz nekih društvenih institucija, ima i poljoprivrednih otpadnih materija. Ne mogu reći ko istovara, vidi se da istovaraju svi građani, možda se iz drugih okolina donosi i izbacuje ovdje”, kaže Ćamil Ramdedović iz Ekološkog društva “Popča”.

Da bi se spriječilo stvaranje novih divljih deponija u mjestu koje živi od poljoprivrede, mora se promijeniti svijest građana, kažu u tom ekološkom društvu. Zato od nadležnih traže hitno formiranje komunalnog preduzeća.

“Da uposle nekoliko radnika koji će aktivno raditi na čišćenju i uklanjanju ovakvih deponija na području Petnjice i tražimo od državnih institucija da pomognu našoj samoupravi da se dođe i stane na kraj svemu ovome”, kazala je Sabaheta Novalić iz “Popče”.

To što se na formiranje komunalnog preduzeća čeka toliko dugo u opštini pravdaju nedostatkom para za kupovinu mehanizacije.

Za odvoženje smeća u protekle dvije godine komunalnim preduzećima iz susjednih Berana i Rožaja iz opštinske kase uplaćeno je oko 20.000 eura. Da je vrijeme da konačno sami preuzmu brigu o ovom problemu svjesni su i u lokalnoj upravi.

“Znam da je to opterećenje za našu opštinu, ali to ipak zavisi i od građana. Vjerujte mi da mnogi od nas napravimo otpad i odlažemo taj otpad tamo gdje ne treba i na taj način zagađujemo sredinu u kojoj živimo. Mislim da ćemo raditi na tome da te sve divlje deponije otklonimo kada konačno bude funkcionisalo komunalno preduzeće”, rekao je predsjednik Opštine Samir Agović.

Početak rada komunalnog preduzeća očekuje se do kraja godine. Do tada pred lokalnim parlamentom naći će se i predlog lokacije za odlaganje otpada. Raz­ma­tra se se­dam lo­ka­ci­ja i nad­le­žna op­štin­ska komi­si­ja bi po bo­dov­nom si­ste­mu trebalo da do­dje do naj­bo­ljeg rje­še­nja.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.