Peter Schöner: Učinit ću sve što je u mojoj moći da Crna Gora prekine politički progon Ibrahima Čikića

0
15

Luksemburg, Belgija – Dana, 04. maja 2013. Godine, u Stolbergu na okruglom stolu koji je održan u organizaciji fondacije „Sandžak- Euregio“učešće su uzeli eminentni njemački politički predstavnici, iyme]u kojih, gospodin Peter Schöner, predsjednik „Evropskog društva za društveno političko obrazovanje“, Anneline Adolphs, generalni sekretar „Evropske socijalne nagrade“ i gospođa A. Gentan, predstavnica Regionalnalnog ureda za emigrante.

Okruglom stolu su učestvovali i bošnjačka pjesnjikinja Elifa Kriještorac, heroina borbe za dostojanstvo Bošnjaka, te Enver Korać, Nedžad Ćeman, Sulejman Aličković, Erko Kalač, Ibrahim Čikić, autor dokument knjige „Gdje sunce ne grije“…

Iako je okrugli sto trebao tretirati temu “Prije dvadeset godina muhadžir, šta sam danas?“ zahvaljujući potresnom svjedočenju gospođe Elife Kriještorac o policijskoj torturi i produženom pravnom nasilju nad žrtvom genocida Ibrahimom Čikićem, rasprava je krenula u potpuno drugačijem smjeru. Vidno potrešen i šokiran onim što je čuo o Ibrahimu Čikiću gospodin Peter Schöner je između ostalog poručio: „Gospodine Čikiću, obećavam vam da ću založiti sve svoje političke i moralne sposobnosti kako bih animirao gospodina Martina Schulza, predsjednika Evropskog Parlamenta, inače našeg sugrađanina, kako bih ga upoznao sa vašim stradanjem. Zamolit ću ga da iskoristi demokratske kapacitete evropskih parlamentaraca kako bi natjerali Crnu Goru da konačno počne primjenjivati civilizacijske norme ponašanja i definitivno prekine produženi progon žrtve u vidu sramnih parničnih postupaka.

U svom obraćanju Čikić se zahvalio organizatorima na pozivu i između ostalog rekao: – „Posebno mi je drago što imam priliku da se obratim predstavnicima političke elite Njemačke. Za mene je velika čast i posebna radost govoriti o svom stradanju u zemlji koja je imala moralnog kapaciteta i političke hrabrosti da se suoči sa svojom prošlošću. Mislim da je njemački obrazac jedino ispravno rješenje za demokratizaciju crnogorskog društva. Bez lustracije i vladavine prava i pravde Crna Gora je spremna iznova krenuti u nove zločine“, rekao je Čikić, posebno ističući: „Apelujem na sve međunarodne institucije da pomognu demokratizaciju političke scene u Crnoj Gori”, – zaključio je Čikić, žrtva crnogorskog policijskog režima.

Okrugli sto i diskusije ostalih učesnika zaista su ispunila sva očekivanja. Po prvi put javnost Njemačke je upoznata i sa drugim licem Crne Gore koje se zahvaljujući upravo bošnjačkim hizmećarima režima uporno krije od međunarodne javnosti. Ovom okruglom stolu prisustvovalo je više njemačkih novinara koji su pomno pratili izlaganja svih učesnika.

Zahvalnost i sve komplimente za izvanrednu organizaciju upućuje se Zaimu Čelebiću, predsjedniku „Sandžak-Euregio“ i svim članovima ove fondacije.

Također, sasvim je izvjesno da je fondacija „Sandžak Euregio“ izvanredno započela svoje prve korake. Isto tako, imajući u vidu da je gospodin Čelebić izvanredan biznismen sasvim je realno očekivati da će biti i par exellence predstavnik bošnjačke emigracije južnog Sandžaka. Mi mu od srca želimo uspjeh u budućem radu.

Narednih dana objavit ćemo širu reportažu sa okruglog stola.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.