Pešterski proizvodi za Evropu

1
22

Sjenica, Tutin – Najviše sredstava, 540.000 evra, obezbediće Vlada Češke, program Progres, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, učestvuje sa 221.000 evra, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja obezbeđuje 100.000 i 90.000 evra zajedno će obezbediti lokalne samouprave Novog Pazara, Tutina i Sjenice. Općina Sjenica je obezbedila građevinsku parcelu u centru grada gdje će biti izgrađen i edukativni centar za lokalne poljoprivredne proizvođače. Češka razvojna agencija, u okviru centra, finansiraće i akreditovanu laboratoriju.

Samir Kačapor, direktor SEDA, očekuje da Centar zvanično počne da radi polovinom sljedeće godine, a „2013. godine da plasiramo pešterske proizvode širom zemlje i Evrope“.

– Izgradnjom Centra za agrorazvoj Peštera želimo da uspostavimo ravnotežu između regiona u Srbiji i da riješimo neke od problema naših farmera, kao što su čuvanje mlijeka i obrada zemljišta. U Novom Pazaru formiraćemo mašinski prsten i uz finansijsku podršku programa Progres kupimo mašine i opremu. Kroz ovaj projekat biće otvoreno pedesetak novih radnih mjesta i rešićemo mnoge ekonomske probleme na ovom području – objašnjava Kačapor.

Da će Progres učestvovati u realizaciji ovog projekta, potvrdio je Marko Vujačić, službenik za komunikacije u Progresu, i da će njihova sredstva biti utrošena za izgradnju rashladnog postrojenja i laboratorije.

– Osposobićemo i dvije lokacije na kojima će biti postavljene mašine za pripremu stočne hrane u zimskom periodu. Na ovaj način želimo da damo svoj doprinos poboljšanju uslova za skladištenje i distribuciju tradicionalnih proizvoda sa Peštera – rekao je Vujačić.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.