11. Juni 2019

55 Pester Pestersko polje ovce stado 111

Nakupci iz Crne Gore “okupirali” Pešter, pa lokalni stočari s pravom negoduju.

Iako im je cena “nikad niža” – od dva do dva i po evra po kilogramu žive mere – oko 30.000 pešterskih jagnjadi izuzetnog kvaliteta ovog proleća nema ko da otkupi, pa stočari strahuju da će morati da ih hrane sve do jeseni, a možda i tokom zime.

Predsednik Udruženja farmera u Karajukića Bunarima na centralnom Pešteru Fehim Kurtović kaže da su jedini kupci – nakupci iz Crne Gore koji nude vrlo nisu cenu, jer znaju da nemaju konkurenciju i da su stočari prinuđeni da blago prodaju i bukvalno za bagatelu.

– Nikada nije bilo da su telad dvostruko skuplja od jaganjaca, a sada je čak i u lokalnim kafanama teletina znatno skuplja od jagnjetine – kaže Kurtović.

– S obzirom na to da je započet plasman govedine u Tursku, mladu telad za tov na Pešteru otkupljuju klaničari iz Šapca i odvoze u Srem, odnosno druge delove Vojvodine gde ih tove i pripremaju za izvoz u ovu zemlju.

Uprkos očekivanjima ovdašnjih stočara i klaničara, iz ovog kraja put Turske još nije otišla ni tona mesa, niti ima izgleda da će se to uskoro dogoditi.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles