PEŠTER – Gicići oskudijevaju u svemu, djeca nemaju gdje da uče i pišu domaće zadatke

1
29

U selu Žabren na Pešteru, daleko od Sjenice, Duge Poljane i dobrih puteva, u podrumu trošne kuće gdje je nekada bila štala, sa suprugom Esmom (47), kćerkom Alminom (12) i sinom Alminom (11) jedva preživljava i bori se za opstanak bolesni i siromašni Rahim Gicić (50).

Najviše zbog Rahimove bolesti i nemogućnosti da radi i zaradi, Gicići godinama oskudijevaju u svemu: djeca nemaju gdje da uče i pišu domaće zadatke, nemaju vodu i kupatilo, nedostaju im knjige i sveske, često ponestane brašna i drugih namirnica, a teškom mukom i plaćaju struju.

– Sirotinja me prati još od mladih dana. Da sam zdrav odavno bih i ja, poput hiljada drugih Pešteraca, bio negdje u Evropi i zarađivao bih za porodicu. Jedva vidim, zbog čega svojevremeno nisam služio vojsku. Ozbiljno sam obolio i nisam u stanju da poboljšam našu tešku materijalnu situaciju. Žao mi je zbog djece, svašta moraju da trpe, srećom dobri su đaci – priča Rahim koji sa oko 80 eura socijalne pomoći jedva prehranjuje porodicu i dodaje:

– Od imovine imamo samo pijetla i četiri kokoške. Svi naši pokušaji da kupimo kravu ostali su bez rezultata. Da nije komšija, rođaka i dobrih ljudi koji nam povremeno priteknu u pomoć, gladovali bismo, tako je vrijeme došlo danas.

Žali se ovaj siromašni Pešterac i naglašava da još mnogo starih, bolesnih i siromašnih u ovom djelu Srbije jedva uspijeva da se prehrani.

Da se naši reporteri zapute u Žabren, selo poznato po kumstvu porodice pokojnog Sulejmana Kučevića sa porodicom Karađorđević (po predanju, iz obližnjeg Petrovog polja potiče otac vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića) zamolile su nas komšije Rahima Gicića koje su nam ispričale priču o ovoj porodici uz obavezan naglasak da je Rahim pošten čovjek i da ga loša sreća prati kroz cio život.

U posjetu je, da se i sam uvjeri kako žive Gicići i eventualno pokrene neku akciju za sakupljanje pomoći, možda i izgradnju kuće, pošao i naš saradnik, poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović.

– I ja sam dobijao pozive i sugestije da obićem Giciće i učinim nešto za njih, evo tek sada su došli na red. Mnogo je bolesnih, ostarjelih, zaboravljenih i gladnih na Pešteru, Goliji, Rogozni, sjeveru Crne Gore. Gicićima je preteško, djeca nemaju gdje da se okupaju i napišu domaći zadatak, često su bez hljeba, njihova kuća je trošna i prokišnjava, nemaju mogućnosti da je poprave, niti u nju vrijedi ulagati… – zaključuje Muratović.

Dobio nove zube

Davno je Rahim Gicić ostao bez zuba, jedva se hranio, a kada je za njegovu nevolju čuo Besim Salihović, poreklom iz ovih krajeva, koji živi u Švajcarskoj, odlučio je da mu pomogne. Besim je prije nekoliko godina izdvojio 240 eura za Rahimove nove zube.

– Hvala mu gdje čuo i ne čuo! Mnogo mi je pomogao, nikada ja ne bih mogao da napravim zube – ističe Rahim.

Ponovo kod Gicića

– Uskoro ću ih ponovo posjetiti i ponijeti im “prvu pomoć” u namirnicama, odjeći, obući i školskom priboru. Ovom prilikom pozivam i sve naše u dijaspori da se uključe u akciju. Neki su me već zvali i izrazili su spremnost da lično učestvuju u zbrinjavanju ove porodice. Njihov, a i naš krajnji cilj jeste da tokom leta Gicićima izgradimo novu kuću sa kupatilom… Nadamo se najboljem – poručuje Muratović.

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da se priključe akciji zbrinjavanja Gicića, mogu stupiti u kontakt sa Hidom Muratovićem putem telefona na broj: 00381 64 330 32 40 i dogovoriti se o načinu slanja pomoći.

Poziv donatorima

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: [email protected] Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

(GZS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.