Perović, boravio u radnoj posjeti Bijelom Polju

0
23

Bijelo Polje – Direktor fonda PIO Crne Gore Dušan Perović, boravio je danas u radnoj posjeti Bijelom Polju gdje je sa predsjednikom opštine Aleksandrom Žurićem i predstavnicima  penzionera, razgovarao   o položaju ove populacije u Crnoj Gori i Bijelom Polju.

Predsjednik Žurić je istakao da lokalana samouprava ima dobru saradnju sa Udruženjem penzionera, te da su zajenički, uz pomoć Fonda PIO i Ministarstva rada i socijalnog staranja pri kraju radovi na završetku zgrade za penzionere na Ribarevinama sa deset stambenih jedinica.- U Bijelom Polju je u posljednjem mjesecu bilo 6700 korisnika penzije. To je populacija koja je izgradila ovu zemlju i opštinu i prema kojoj se sa posebnom pažnjom ophodimo i pokušavamo da na svaki način pronađemo najbolja rješenja za pitanja koja su im u određenom trenutku aktuelna, kazao je predsjednik Žurić.

Direktor crnogorskog Fonda PIO Dušan Perović je istakao da u Crnoj Gori ima 120.250korisnika prava, od čega je 114.000 penzionera, što znatno opterećuju ukupnu javnu potrošnju države, odnosno Fonda PIO, za šta svakog mjeseca treba obezbijediti za isplatu penzija 32 miliona eura. – Budžet Fonda PIO za ovu godinu iznosi 378 miliona eura i on učestvuje u javnoj potrošnji 27,8 odsto. Znači od ukupnog budžeta Crne Gore za penzije se izdvaja skoro jedna trećina.

Odnos uposlenih i odnos penzionera je sada nepovoljan sa stanovišta održivosti finansiranja Fonda PIO. Imamo oko 196.000 zaposlenih, a preko 120.000 korisnika prava i to je odnos jedan i po zaposlenih na jednog penzionera. da bi Fond PIO bio održiv, neophodno je minimum odnosa zaposlenih i penzionera bude 1:3. Tokom ove godine iz izvornih prihoda Fond obezbjeđuje 60 odsto sredstava. Preostalih 40 odsto sredstava se obezbjeđuje direktno oz budžeta države, saopštio je Perović. No, i pored ovakve situacije, Vlada Crne Gore i Fond PIO stoje čvrsto na stanovištu da penzije budu redovne i sigurne.

Perović je istakao da Fond PIO posebnu pažnju posvećuje socijanoj dimenziji, s obzirom da značajan broj penzionera ima skromna primanja. – Obezbijedili smo zimnice penzionerima, gdje su Fond i Vlada obezbijedili 500.000 eura. Takođe, za odmor i oporavak penzionera izdvojili smo 400.000 eura. Isto tako, ovih dana je u toku akcija jednokratnih pomoći od po 30 eura, kao i poboljšanje zdravstvenih usluga penzionerima, istakao je Perović.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Radovan Obradović, VD predsjednika Saveza penzionera Crne Gore Branko Vešović, predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje Kamber Smailović i sedam članovi Upravnog odbora ovog udruženja. Nakon sastanka, predsjednik Žurić i predsjednik Fonda PIO Perović, obišli su radove na zgradi za penzionere na Ribarevinama.Na kraju radne posjete, zajednički je konstatovano zadovoljstvo uspješnim radom Udruženja penzionera Bijelo Polje uz uvjerenje da će zajedničko djelovanje svih subjekata omogućiti kvalitetniji život penzionera u narednom periodu.

(RadioBijeloPolje)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.