Penzioneri sa Kosova pozdravili su objavu da će vlada Srbije obezbijediti isplatu penzija

0
42

Kosovo – Građani Kosova pozdravili su objavu da će vlada Srbije obezbijediti isplatu penzija koja je obustavljena već 14 godina.

Trenutno nema procjena o broju lica s uskraćenim penzijama niti o tome koliko novca im Srbija duguje. Te cifre postat će jasnije kako Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije bude obrađivao zahtjeve.

Zahtjeve mogu dostaviti Kosovari koji su primali penzije prije 9. juna 1999. Tada je, kad je Kosovo došlo pod međunarodnu kontrolu, Srbija je obustavila isplatu penzija. Rok za dostavljanje zahtjeva službenom odjelu fonda u Beogradu je 20. april. Sva dokumentacija koju penzioneri moraju dostaviti data je na internet portalu penzionog fonda Srbije.

“Kad budemo dobili sve zahtjeve, moći ćemo izvršiti procjenu o tome koliko će novca biti potrebno za isplatu penzija, te utvrditi rok kad će isplate početi,” izjavio  Zoran Milošević, zamjenik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Zelihe Mecini, stanovnica Prištine, penzionisana je 1997., nakon što je oko 29 godina radila kao medicinska sestra, a od 1999. ne prima svoju penziju.

“Godinama smo davali doprinose u penzioni fond, međutim, mi ćemo svoje penzije preuzeti samo ako bude političke volje za rješavanje tog pitanja,” izjavila je Mecinijeva za SETimes. “Bojim se da Srbija igra političku igru i da daje obećanja u svrhu evropskih integracija, a da će kad se radi o provedbi to ostati samo odluke na papiru.”

Fetah Latifaj, penzioner koji je pružao usluge Univerzitetu u Prištini, penzionisao se 1998. godine, a godinu dana kasnije penzija mu je obustavljena.

“Ovo je zakašnjela odluka, koja dolazi nakon pritiska međunarodne zajednice i straha Srbije da bi mogla izgubiti predmet na Međunarodnom sudu rada u Strazburu, gdje su kosovski penzioneri predali svoje pojedinačne predmete,” izjavio je Latifaj.

Uprkos zahtjevima, postoji pravni presedan u ovom predmetu.

Riza Smaka, advokat i univerzitetski profesor, kaže da su dva građanina Kosova dobila predmet na sudu u Strazburu protiv Srbije zbog neisplate svojih penzija. Presuda je izrečena 17. aprila 2012., za Lutviju Grudić-Klapiju i Mahmuta Grudića iz Mitrovice.

“Ta odluka Strazbura primorala je Srbiju da sad donese ovu odluku, kako bi riješila pitanje penzionera na Kosovu,” izjavio je Smaka.

Smakina supruga Hana radila je približno 21 godinu, penzionisala se 1987., a penziju ne dobiva od 1998. godine

“Moja penzija je u to vrijeme iznosila oko 200 maraka,” izjavila je Hana.

Lumir Abdixhiku, izvršni direktor Instituta Riinvest iz Prištine, ima bojazni u vezi s ovim procesom.

“Više se radi o davanju nade, nego aktu koji se namjerava provesti,” izjavio je Abdixhiku.

“Umjesto pojedinačnog tretmana, pitanje penzija trebalo je biti posmatrano u institucionalnom okviru kao pitanje između dviju odnosnih vlada. Kao drugo, birokratski zahtjevi do sad izneseni načinjeni su kako bi obeshrabrili svakog eventualnog Kosovara. I kao treće, nije predviđena nikakva naknada za Kosovare koji su lišeni svog prava na penziju u zadnjih 14 godina.”

Međutim, Abdixhiku dodaje kako su međunarodni propisi na strani Kosova i kako je “samo pitanje vremena dok se te penzije ne povrate.”

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.