25. Decembar 2009

Novi Pazar – Njemačka kompanija Medsorga gradiće u Kraljevu fabriku za reciklažu, saopštila je danas Skupština Grada Kraljeva. Kako je najavaljeno njemačka firma će učestvovati i u izgradnji željezničke pruge do Novog Pazara radi smanjenja troškova prijevoza otpada do deponije u Kraljevu.

“Postrojenja za preradu otpada biće sagrađena na postojećoj deponiji koju bi njemački partner trebalo da sanira, a lokalna samouprava će obezbjediti protrebne dozvole i saglasnosti, kao i infrastrukturu oko deponije”, rekla je agenciji Beta direktorka Javnog komunalnog preduzeća Čistoća Verica Milanović. Milanović je dodala da je sa njemačkom firmom dogovoreno da kapacitet postrojenja bude veći od potreba Kraljeva i Novog Pazara, što bi omogućilo priključivanje novih partnera iz tog dijela Srbije da bi projekat dobio regionalni značaj.

Protokol o saradnji na izgradnji deponije i postrojenja za preradu otpada u Kraljevu, prije dva dana su u njemačkom gradu Velenu potpisale delegacije Kraljeva i Medsorge. Predviđeno je da Medsorga obezbjedi finansijska sredstva za izgradnju postrojenja za preradu otpada i deponije, u skladu sa standardima Evropske unije.
“Vlasnik postrojenja za preradu otpada biće Grad Kraljevo, s tim što se ugovor Medsorge, Kraljeva i Novog Pazara zaključuje na 25 godina, sa mogućnošću daljeg produžavanja”, rekla je Verica Milanović.

Pored projektovanja, izgradnje i finansiranja postrojenja za preradu otpada, Medsorga je prihvatila sanaciju i rekultivaciju lokalnih deponija u Kraljevu i Novom Pazaru, i sanaciju deponije u Novom Pazaru.
Njemačka firma će učestvovati i u saniranju željezničke pruge do Novog Pazara radi smanjenja troškova prijevoza otpada do deponije u Kraljevu.
Predstavnici Medsorge će posjetiti Kraljevo 3. januara 2010. godine.

Izvor: Beta

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles