Patrijarh: Ako treba i silom ćemo vratiti Kosovo

63
14

Niš — Srpski patrijarh Irinej rekao je da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti KiM i da “ako sila to uzme, moramo učiniti sve da, milom ili silom, to vratimo”.

“Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svijest i savjest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savjest”, rekao je Irinej novinarima povodom početka zasedanja Uneska.

Sada je riječ o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova.
Irinej je, prilikom posjete Niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje. “To je naša historija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi.”
“Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod”, kazao je Irinej.

On je kazao da srpske svetinje treba sada povjeriti narodu koji je u čitavoj svojoj historiji palio naše svetinje i da to ne smemo dozvoliti, Irinej je podsjetio da se na Kosovu i nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje naše historije i kulture.

Izvor: B92


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

63 KOMENTARI

 1. Boze mili cuda velikoga
  Gej parada usred Beograda
  predvodi je Ilarion cika Jova
  a za njime Amfilohije Rista Satanista
  Tu se prska ti se sveta voda lije
  u koloni defiluju su pak meraklije
  Tu Rafajlo sado mazo bicem bicuje
  A Peranovic lopatom razmahuje
  Sve to otpozadi glede Kacavenda i Pahomije
  dje topli brat brata za guz icu hvata
  Na zacelju kolone eto i
  Nemanje srbina Turskog sina
  s kamerom sto paradu snima.
  Nek svi srbi znaju-nek svi cuju
  da SPC i Gej Irinej gej paradu organizuju

  0

  0
 2. BLAGOSLOV ZA ZLOCIN-SPC I ETNICKO CISCENJE
  Nakon svih masovnih grobnica i genocida u Srebrenici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i dalje tvrde da je Republika Srpska nastala na “Božjim zakonima i vrlinima hrišćanskim”.
  Pokažite mi nekog srpskog sveštenika koji je javno rekao da je Republika Srpska nastala na teškim i masovnim zločinima počinjenim nad nesrbima. Ako su u ratu bili u zabludi, zašto se u miru niko od njih nije pokajao i otišao u neki manastir – upitao se u svojoj posljednjoj kolumni briljantni komentator “Oslobođenja” Gojko Berić. Jer, dobro je poznato, veli Berić, da je Republika Srpska, metaforički rečeno, tvorevina tih istih crnih barjaka. To je, još jednom, potvrdio pop Danilo koji je prošle subote na skupu Srpske omladine na Ozrenu kazao da je RS nastala “na zakonima Božijim i vrlinama hrišćanskim”.

  Strašno bi bilo kad bi u red “Božjih zakona i vrlina hrišćanskih” spadao i genocid, kad bi vrhunac hrišćanske vrline predstavljalo ubijanje desetak hiljada ljudi u 2-3 dana, samo zato što nisu hrišćani. U ime kojeg zakona su sve džamije u RS-u sravnjene sa zemljom a cijela Posavina i Podrinje očišćeni od nesrba. Po kojim je to Božjim zakonima u RS-u pronađeno više masovnih grobnica nego što na tomdijelu Bosne ima gradova i sela. I Božji zakoni se mogu, očito, različito tumačiti, pogotovo ako si u “misiji nebeskog naroda”.

  Osim toga, vrlo teško se ograditi od zločina koji su u temelju zločinačke tvorevine, a da ne dovedeš u pitanje samo tvorevinu, pa i svoj doprinos njenom stvaranju. Očekivati danas da neko od srpskih svešetnika prizna da je RS nastala na masovnim zločinima, bilo bi jednako očekivanju da je Srpska pravoslavna crkva osudila te zločine kad se se događali. A znala je da se dešavaju.

  Dvije godine pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji SPC pripomogla je partijskom šefu srpskih socijalista u rehabilitaciji nacionalističkog programa, ističe se u dokumentaciji Društva za ugrožene narode, koju je pod naslovom “Etničko čišćenje – genocid za veliku Srbiju”, priredio predsjednik Društva Tilman Cilh. Slobodan Milošević je, u govoru na proslavi 600 godina od kosovskog boja, istakao Srbe kao poseban narod i ubjedjivao ih da “činjenica da su Srbi veliki narod u tom regionu nije srpski grijeh. To je, naprotiv, privilegija koju Srbi nikad nisu koristili”.

  Dok je Jugoslavija još postojala, u službenom glasilu SPC, “Glasu Crkve”, ‘91. godine, otvoreno se promoviše stvaranje Velike Srbije: “Suština mora biti izražavanje eksluzivne srpske nacionalstičke ideologije, …novo, dopunjeno Načertanije mora postaviti jasne i nedvosmislene granice nove srpske države i mora dbraniti naš narod koji živi u drugim državama…”.

  Prelazak sa riječi na djela označio je patrijarh Pavle, kada je u Prebilovcima, u avgustu ‘91. godine, pozvao 30.000 vjernika u borbu: “Ako je božja volja da vodimo rat, svaki Srbin mora viteški i herojski boriti vjeran historijskom duhu srpskog naroda”. Pošto je Patrijarh, u dogovoru sa Bogom, odlučio da Srbi trebaju ratovati, SPC je više puta blagoslovila četničke trupe i u BiH.

  Pri tome, za dostojanstvenike SPC izvještaji o genocidu na Bošnjacima nisu ništa drugo nego “laži i inscenacije”, kako bi se Srbi prikazali kao jedini zločinici na Balkanu. Crkva je u deklaraciji Svetog episkopskog sinoda izvještaje o postojanju konclogora nazvala lažima: “U ime Božije istine i na bazi svjedočenja naše braće episkopa iz BiH, mi potvrđujemo, preuzimajući potpunu moralnu odgovornost, da takvi logori niti su postojali, niti postoje”.

  Danas je, dakle, pitanje: pošto je potvrđeno da su logori postojali, zašto SPC ne preuzima odgovornost?

  Sliku Srbije kao “nove Vizantije” i Srba kao “nebeskog naroda” SPC je pojačavala, a narodu je pripisivala gotovo mesijansku ulogu. Tako je mitropolit crnogorski Amfilohije propovijedao: “Naša sudbina je da nosimo krst na ovom vatrenom razmeđu različitih svjetova. Stoga je on (srpski narod) takođe božanski narod”.

  Rat koji je uslijedio za SPC je bio odbrambeni, a za “opreznijeg” Miloševića Jugoslavija, odnosno Srbija, nikad nisu ni bile u ratu. Jednodušje političkog i crkvenog vrha ispoljavalo se i u poricanju etničkog čišćenja za koje se, kao posljedicu velikosrpskog projekta, moglo znati i prije nego sto je sve i počelo. Milošević je izrazavao čuđenje: “Bio sam iznenađen, kad sam čuo da takvi logori tamo postoje”.

  No, dok je Sveti sinod, 10. decembra ‘92. godine, objavio: “To što se manje-više događa u čitavoj krvavoj BiH, samo je popratna pojava”, i dok su kreatori Memoranduma , ‘93. godine, organizovali konferenciju pod nazivom “Sistem laži o zločinima genocida 1991-93”, dotle je patrijarh Pavle bio mnogo iskreniji. Pa je, nakon brojnih osuda zločina nad Bošnjacima i Hrvatima i poziva međunarodnih zvaničnika da crkva utiče kako bi se zaustavili zločini, izjavio: “Crkva je uz narod”.

  Monolit Crkve i Vožda sa Dedinja nije počeo da puca na Kosovu ‘99. godine , već u Bosni ‘94. godine. Kada je Milošević uveo embargo protiv Karadžićevih Srba, zbog toga što nisu prihvatili ženevski mirovni plan, SPC ga je smatrala Pilatom. Sveti sinod je, 10. avgusta 1994. godine, objavio: “Neka je prokleto to što su vlade Srbije i Crne Gore uvele blokadu protiv krštene braće u Srpskoj republici Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj Krajini”. Na bijeljinskom episkopskom saboru vladika bihaćki Hristozom pozvao je na otpor “izdajniku Miloševiću”. Nešto prije toga, vladika Jevrem Milutinović je, prema navodima “Glasa srpskog”, degradirajući “Sotonu sa Dedinja” pozdravio na službi Božijoj Radovana Karadžića, kao šefa države.

  Kad je, u aprilu 1995. godine, Međunarodni sud pokrenuo tužbu protiv Radovana Karadžica za ratne zločine, patrijarh se demonstrativno stavio u zaštitu vođe bosanskih Srba, a protiv Slobodana Miloševića. “Bolje je umreti, nego naše duše ogrešiti”, poručio je Pavle.

  Dakle, dovoljna je bila samo fiktivna blokada Karadžićevih Srba na Drini, pa da SPC iz svih raspoloživih grla, pozivajući se na Hristosa i Boga, proglasi Miloševića novim Pilatom. Kada su beogradske sankcije obuhvatile i zabranu ulaska političara iz “srpske” BiH u Srbiju, dostojanstvenici SPC su, prema dokumentaciji Društva za ugrožene narode, demonstrativno putovali u Bosnu.

  Kao što je Karadžić mrzio primirja i volio da ih krši, tako ni SPC nije voljela mirovne sporazume. Crkveni miševi koji su zbog izdaje stalno upirali prstom na “Sotonu sa Dedinja” (Milošević), pri svakoj najavi mirovnog rješenja BiH pokazivali su se kao najljući psi rata. Možda patrijarh Pavle i njegove vladike nisu ništa više, ali sigurno nisu ništa manje razbijali BiH i podržavali veliku Srbiju, koja je trebala da nastane objedinjavanjem osvojenih teritorija. U zajedničkom apelu srpskom narodu, od 5. jula ‘94. godine, oni ističu: “Kao duboko u BiH ukorijenjeni narod i njegova crkva ne možemo se saglasti sa odlukama koje nam se danas nameću u Ženevi. Ovom kartom i ovim procentima ostajemo bez stoljećima naših ognjišta i svetih mjesta Žitomislića na Neretvi, Rmanja na Uni, saborne crkve u Mostaru…”.

  Dakle, treba ih osvojiti.

  Karadžić nije sveštenicima ostajao dužan. U jednom intervjuu on je sugerisao napuštanje islama kao najbolje rješenje za bosanske Muslimane. Cinično je tvrdio da “jasno je da mi moramo preći rubikon (pokrštavanja) pošto imamo posla sa posebnim ljudima u kojima je još živo sjećanje na njihovo srpsko porijeklo”.

  Svećenici SPC su nasilnim pokrštavanjem Bošnjaka u, prema nekim svjedočenjima, Kalimanićima, Rogatici, Bjelimićima, Foči, Kozarcu, Semberiji i sami učestvovali u zločinu. A pošto pravoslavlje ne poznaje granice, desetine crkava je nicalo na tuđoj zemlji koju su osvojile Karadžićeve trupe. Nicale su kao pečurke poslije kiše, od Ugljevika do Bijeljine, od Zvornika do Bratunca,a u Brčkom je sagrađena crkva nakon Dejtonskog sporazuma na bošnjačkoj zemlji unaselju Meraje, gdje se ne mogu skupiti ni tri pravoslavna vjernika.

  I, na kraju, možda i važnije od toga zašto sveštenici ne priznaju zločine na kojima je nastala RS, jeste pitanje: zašto to ne priznaju Srbi koji žive u RS-u? Pa, zar i oni nisu učestvovali u njenom stvaranju i zar ne znaju kako je nastala?

  0

  0
 3. A ondak sta romanijo, propali vojnice svejk? 😉 🙂

  Nadam se da je vucic bas narucio oruzje od rusa, ondak nama dolazi podrska all-in! 🙂 Kosovo ce istog dana oformiti oruzane snage i jopet primirisat necete moci 😆 djikani moji glupi 😆

  0

  0
 4. Gubljenjem Kosova Srbija gubi i svoj vjerski duh.ono sto je Srbiju cinilo vrednim jesu te vjerske znamenitosti na Kosovu.i da te svetinje jednostavno postsnu dijo neke nove zemlhe jeste za Srbiju neprihvatlhivo.
  Isto ka za nas momentslna situacija sa mesdzidom al aksa u jerusalimu.
  Tako Bogami Srbi ni vi ne vredite vise nista.bas kao mi muslimani.ima nas puno ali smo kao morska pena.kad naidje vjetar oduva je i nestane.

  0

  0
 5. Nista ova izjava ne vazi, ni broji se bez fotografije kao njegov dojucerasnji episkop Jelenko Micevic alijas Filaret , pored tenka sa automatom

  0

  0
 6. patrijarhu,ne trci ko vo pred rudu,moze neka budala reci treba,pa sta ce mo onda,ionako nas razbise sa svih strana,a ti bi da opet ratujes…

  0

  0
 7. Ma uhapsit to pasce on je stetan za Srbiju poziva na rat i krvoprolice kako u srbiju tako i Crnu Goru. Ali se nadam da ce to Vicic uskrajbnuti pod nalogom Angele Merkel

  0

  0
 8. DOBRO POGLEDAJTE I PROCJENITE SVI NARODI BALKANA EVROPE I CIJELOG SVIJETA STA JE …..s.p.c…ko su vodje i sijaci mrznje OVOG PATRIJAHA TREBA OSUDIT NA DOZIVOTNU ROBIJU I SVE NJEMU SLICNE SRBI SU NAJGORI NAROT KOJI SE IKAT POJAVIJO NA KUGLI ZEMALJSKOJ

  0

  0
  • SPC je izvor vecine zla koje pogada ove nase prostore!

   Tim se zlikovcima mora oduzeti moc daljeg stetnog djelovanja i degradacije ljudskog roda. Milo je u CG iznasao formulu, nabavio srebrni metak protiv povamprirenog save savanovica. Stoga i ove demostracije u uzjarenost u krugovima zlocinacke SPC…

   0

   0
 9. Ponovo crkva huska na rat kao i 90 tih kad je Amfilohije guslao na dubrovackom ratistu i sokolio armiju nepismenih debila da jurisaju a nisu znali ni gdje ni zasto. Tad je Svetozar Marovic govorio da je to rat za mir.Dok je omladina ginula oni su se bogatili i crkva i politicari. Sad bi ponovo u rat,ali da neko drugi pogine.Oni da ostanu u svojim dvorcima od zlata i da se bave biznisom.Na primjer srpska crkva u Crnoj Gori se ozbiljno bavi gradjevinskim biznisom. Svi popovi voze dzipove.Neka krene Irinej prvi a za njim ostalo svestenstvo na celu sa pederom Kacavendom. Neka povedu i svu nacionalisticku bagru sa sobom kao sto su dveri i ostala udruzenja velikih Srba. Neka u juris krene i Andrija Mandic sa ovima sto peku prasad. Niko od njih mrdnuti nece nego ce probati ponovo da satru ovo malo omladine sto osta u nesrecnoj Srbiji. Eto ko nas vodi i predvodi.

  0

  0
 10. SPC se nalazi dubokoj moralnoj krizi vec cijelih 200 godina. Ovaj govor srpskog patrijaha je samo nastavak tradicionalne propagande koja je definisala Srpsku Naciju na Balkanu… Nazalost visevjekovne benificije i explatacija vjerskih i nacionalnih emocija naroda je SPC davno inficirala korupcijom i kojekakvim nemoralom… Velika je tragedija da uprkos izjavi strucnog predsednika SANU Kostica da Srbija treba dostojanstveno da se povuce sa Kosova i resi sopstvene istorijske anomalije, Patrijah daje izjave koje se projektuju u Moskvi?
  Srbija je taoc Ruskog imperijalizma vec 200 godina….a SPC je samo instrument za te makro-politicke interese…oni su daleko od bilo koje duhovnosti i boga.

  0

  0
 11. GDJE JE KRAJ LJUDSKOJ GLUPOSTI ?

  KAO DA ZIVI NA NEBESIMA A NE SA NAMA .
  PARDON,ON PRESTAVLJA ‘NEBESKI’ NAROD

  MISLIM DA JE IZGUBIO UVAZENI VJERSKI ZVANICNIK IZGUBIO SVAKU VEZU SA REALNOSCU

  0

  0
 12. Izvor ratno huškačke politike koja traje decenijama se nezaustavlja. Zar je malo zla koje ste nanjeli narodima Balkana ? Trebali SPC zemlja iz koje svakodnevno bježe ljudi ? Koliko samo sela i gradova u Srbiji ostaje bez stanovnika,ljudi bježe od bijede i sirotinje tražeći spas za svoje potomke. Zašto SPC nerazmišlja o tome nego ponovo poziva na rat i istrebljenja ? Prestanite u ime mira i one djece koja su rođena sada i koja će biti rođena, da živite u vašim mitovima i onome što samo vama iz SPC odgovara. Zar vama nije sveta obaveza da širite ljubav,mir među ljudima,bar vam tako knjige govore,koje izgleda odavno zgaziste i krenuste u ratnohuškački pohod.

  0

  0
 13. ALO MISEVI !!! NEMOJ DA SIDJEM DOLE DA VAM LUPAM SAMARE !!! SVIMA MOZE VRANA SA ZEMLJE U DUPE DA KLJUNE A IZIGRAVATE MANGUPE !!! JE L’ JASNO !!!!

  0

  0
  • veljko cim sidjes dolje pojest ces mi go.vno,mada,ne bi bilo lose da ostanes i na grani,gdje je majmunima,poput tebe i mjesto,ali opet da pojedes g.ovno svima na ovom saitu sa kojima si u nesporazumu,a moze i onima sa kojima se slazes…

   0

   0
 14. Ova stara dretva suska na rat. Njega treba zatvorit. ON se nazivio pa mu valjda zao da odlazi prije njega vec hoce da vidi da dosta omladine ode prije kao i 90-setih. Onda mu nije zao umrijet .POD HITNO GA UHAPSIT. Siri zlo kako po Srbijei tako i po Crnoj Gori.Njegovo huskanje je dovelo do demonstracia.

  0

  0
  • BosnjakB, тако је, моји су преци дали главе за слободу од турских зулумћара и мајку Србију, па су им и главе узидане у ћеле-кулу. Зар то није био геноцид и свирепост који су непојмљиви нормалном људском уму и неупоредив са било којим ратним злочином у историји? А ето, теби се то баш свиђа. Али, добро је што нас јавно подсећаш шта би и данас било са нашим главама кад би такви као ти добили било какву власт и да joш увек има таквих од којих морамо увек бити на опрезу.

   0

   0
 15. MasAllah,MasAallah, RODIO SE ZEKONJA:Ja sto bericetli nicu DJETICI I OPANCARI.Milosava rastelali po brdima da se zekonje bericetli radjaju.

  0

  0
 16. A mori ti patrijarh,neka taj prica,no ce ti jos uzmem i MILJICA JASHARI i Onaj EMRUSOVICA i jos koljko ce da FATALJISTI UZMU KOD VAS U SRBIJA.Smiri bre nervi se ne nerviraj.

  0

  0
  • Ode vojvodina milice, jobbik kaze jednom oteto – mora se vratiti! 🙂 Eno ih otvaraju kancelarije po vojvodini. Ipak su oni tamo vladali vise od 1000 godina….

   0

   0
   • Ode kosovo,vojvodina,sumadija,timocka krajina,presevska dolina.Samo smo mi bosnjaci najgori sljam pa ne mozemo bez mu.a nigdje da odemo.

    0

    0
   • U Drugom svetskom ratu, Srbija bese manja od Beogradskog pasaluka, pa se kroz koji mesec iz Beograda vladalo od Vardara pa do Triglava, 45 godina 😉

    0

    0
   • Haj ne lazi tako ocigledno milice, nedic je vladao dobrim dijelom onog sto danas pripada srbiji! 😆

    Al ovi jobbik su vam bas tuk na luk 😆 , bas ce biti zanimljivo pratiti razvoj dogadaja… 🙂

    0

    0
   • Prati Morgene iz svoje misije rupe i kao i uvek nadaj se tudjem zlu, jer za drugo sposoban nisi 😉 kao ni tvoji ostali sapatnici istomisljenici

    0

    0
  • Ali u crtanim filmovima ko si milililililili

   Ovo da kaze vojnik, heroj sa Kosova Dikovic ,pa i nesto bi imalo smisla

   Ali jedno duhovno lice… .

   Duhovnost i etika su danas umrli

   0

   0
   • Delimicno se slazem. On bi prventveno trebalo da vodi racuna o pitanjima iz svog domena koja nam svima gore pred ocima – npr o moralnom stanju nacije koja se svakodnevno bombarduje sa tv ekrana najantihriscanskim sadrzajima itd.
    A vidim da si upucen da je Dikovic bio u glavnom stabu VJ na Kosovu ? Bravo.

    0

    0
   • Dikovic je heroj sa Kosova, ponos nacije

    Pa posle se istakao oko Tare , B.Baste na granici sa BiH dok je hvatao ” mudzaedine ” iz Srebrenice.

    To je on

    0

    0
 17. Opa brale, znaci tako govori jedan hriscanin? Doduse on i nije hriscanin vec svetosavac…

  Ovi popovi vode srbe iz belaja u belaj. Pa zar nije patrijarh cronojevic svojevremeno poveo srbe sa kosova? 😆 😆 Uhljebio se patrijarh crnojevic kod austrijanaca pa nahuskao srbe da ustaju protiv svoje drzave – a ondak kad je sejtan pojeo salu zdimi patrijarh i rece narodu “bjezte kako znate i umijete”… 😆

  0

  0
 18. Tako ti je to kada se verski poglavari bave politikom.

  Njihova deca nece ginuti to je sigurno.

  A imamo i primer da se politicari bave verskim zajednicama.

  Oba takva primera imamo i u Sandzaku.

  Kada bi se svako bavio samo svojim poslom,druge bi nam ptice pevale.

  0

  0
  • Vala uvise vas srbe u crno ovi popovi sto se bave politikom. A to su vazda i radili osim intermeca od kraja drugog svjetskog rata do pocetka 80ih.

   0

   0
   • Да…, а ваши се поред политике баве и уносним “бизнисом”, па ти то не смета. Бар на службама у црквама нема политике и упознавања са “војно-политичком ситуацијом” као у појединим џамијама, како једном овде потврди твој истомишљеник Самир.

    0

    0
   • cirilicaru, sta bolan vodek dangubis, deder ufati se sa patrijarhom ruku pod ruku pa jurisaj na kosovo! 😆 😆 On je bezbeli vec vidan da tuce lopatom – a i ti se snadi…. 😆 😆

    0

    0
   • Морген, не брини, бићу у првим редовима кад буде требло и узвикнути “за мном”, а никад као ти “напред браћо бошњаци да ја још мало зарадим за бели прашкић” 🙂

    0

    0
   • Nemoj sad da se vadis. Patrijarh kaze da je vakt, sta cekas? 🙂

    Lahko ti je lajat iza ograde, haj stisni pa nesto uradi?

    Cuj ti njega “kad bude trebalo” 😆 Pa kosovo posta drzava, kud ces vise potrebe 😆 , ako vas to nemoze pokrenuti, zapaliti – onda nista nece 😆 Ako za kosovo ne idete u boj kako cete onda jadni ici u boj za recimo vojvodinu koja je u sastavu srbije manje od 100 godina??? 😆

    0

    0
   • Морген, није још вакат, али, Боже правде, биће ускоро, а онда пази да ти се фес или беретка не нађу у мојој колекцији јер ти ћеш сигурно бити на оној страни која скрнави моје светиње. Ја твоје сигурно скрнавити никада нећу, али ћу кад-тад своје повратити. Учи мало “хисторију”, у 1. св.р. смо комплетно напустили државу јер нисмо били на страни тренутно јачег и неправедног и убрзо смо све повратили заједно са твојим прецима Муслиманима који се јадни у гробу због твоје срамоте преврћу.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.